ESC : Java har mutat in en plats i inbyggda tillämpningar
•
Av: Redaktionen
Java för inbyggnad är på allas läppar, precis som i fjol. Och framtiden ser ljus ut för Java i inbyggda system. Speciellt som verkliga realtidslösningar nu börjar dyka upp.
- Åtta procent av de som programmerar inbyggda system säger att de skall använda Java nästa år, säger Jerry Krasner från marknadsanalysföretaget Electronics Market Forecasters Group.
Redan idag har Java börjat förekomma i verkliga tillämpningar. På mässan visade japanska Mitsubishi upp en trådlös handdator baserad på Java. Där fanns även några exemplar av smarta telefoner med Java i hjärtat.
- Idag är det Asien som satsar mest på inbyggd Java, framför allt inom området bärbar elektronik. Men även i Europa finns det flera Javaprojekt på gång, säger Paul Zorfass, marknadsanalytiker för området inbyggda system på First Technology.
Ett företag som har satsat stort på Java för bärbara tillämpningar är Hewlett- Packard.
Hewlett-Packard kom till konferensen med en ny version av ChaiVM, en bantad virtuell Javamaskin, JVM, som numera har vissa realtidskunskaper. Företaget introducerade dessutom Chai Appliance Platform, en integrerad programvarusvit för att ta fram Internetprodukter. I slutet av året kommer tyska Siemens att tillverka produkter som använder Chai, lovar Hewlett-Packard.
Fler kan exekvera kod i realtid
Ett alternativ till HPs Javamaskin är naturligtvis en processor som direkt exekverar Javas bytekod. Trots branschens blandade åsikter om javaprocessorer har flera nya lösningar sett dagens ljus. TinyJ är namnet på en 32-bitars processorkärna som både kan exekvera Java bytekod och riscinstruktioner. Det unga företaget Advancel står bakom TinyJ.
Nystartade Ajile har också kommit med en intressant 32-bitars styrkrets som kan exekvera JVM-bytekod i realtid. Styrkretsen - som bygger på Rockwell Collins javaprocessor - har låg effektförbrukning samt en mängd periferifunktioner, exempelvis ett flertal in- och utgångar och ett Ethernet-gränssnitt. Ajile hoppas släppa ett utvecklingskort innan årets slut.
De flesta inbyggnadssystem har dessutom realtidskrav; ett problem som kan lösas på flera olika sätt. Både Sun och Hewlett-Packard har kommit med förslag på varsin version av en realtidsspecifikation för Java. Specifikationerna skall nu utvärderas av industrin innan de spikas. Hewlett-Packards satsningar på Java i realtid har skett inom ramen av ett konsortium, J Consortium.