JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många kritiska frågor ännu obesvarade
Hur tillförligtliga är de organiska lasrarna? Och hur kan de integreras med andra komponenter? Hur ska de massproduceras? Forskarna på Bell Labs har definitivt inte svarat på alla frågor kring de nya lasrarna.
Fördelarna med den nya tekniken är uppenbara men många problem återstår att lösa före industrialiseringen. Bell Labs organiska laser klarar idag synligt ljus och synligt ljus ligger under tusen nanometers våglängd.

För att klara behoven så behöver lasern klara infrarött, i banden 1 300 till 1 500 nanometer.

- Den nya lasertekniken måste klara tillförlitlighet, kostnad och hållbarhet. Systemet ska ju inte stoppa efter några timmar eller dagar utan bör ju fungera i flera år. Men det vet man ju inte förrän man har testat det under en längre tid, säger Arne Rosén vid Chalmers.

Ove Steinvall, chef för enheten för lasersystem vid Foa, försvarets forskningsanstalt, i Linköping pekar på några kritiska punkter, som temperaturstabilitet, strålkvalitet, möjligheter att integrera lasern med elektriska komponenter samt skalningsförmåga, det vill säga att den nya lasern klarar effekter jämförbara med dagens lasrar.

Magnus Berggren säger att en mycket viktig fråga gäller att etablera en effektiv produktionsprocess för kristallerna.

- Min gissning är att man nu riktar in sig på en väg där man försöker tillverka kristallerna med andra tekniker än förångning. Därigenom är det en ganska lång process att försöka skapa en fungerande tillverkningsprocess. Det är ganska många andra steg som ska till i det här utvecklingsarbetet. Man kan ju åstadkomma molekylära kristaller på andra sätt, till exempel genom att låta polymerer spinnas på en yta eller tryckas på en yta, säger Berggren.

- Det är en betydligt billigare process att tillverka någonting från en vätska än att göra det i vakuum i extrema förhållanden, säger Berggren.

Den svenske laserexpert som visar störst tveksamhet inför de pressuppgifter som Bell Labs presenterat är Olle Inganäs vid Linköpings Tekniska Högskola.

- Jag ger inte så mycket för substansen i dessa pressmeddelanden från Bell Labs, säger Olle Inganäs till Elektroniktidningen.

- Det känns fortfarande för tidigt att dra industriella slutsatser, säger han.


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)