JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Högkonjunktur för konsultbranschen
Att elektroniksverige går på högvarv är ett känt faktum. Högkonjunktur betyder drag under galoscherna och stor efterfrågan på arbetskraft, inte minst elektronikkonstruktörer. Rimligen borde därför också konsultsidan av branschen skära guld med täljkniv.
Konsultgiganten Semcon, med ett 300-tal konstruktörer, bekräftar resonemanget.
 
- Vi ser en ökning av antalet uppdrag i Mälardalen med 70-80 procent det senaste året. Dessutom har antalet kontaktpersoner på redan uppknutna företag i det närmaste fördubblats, säger Anders Johansson på Semcon Engineering East.
 
Håkan Dahlbom, vd på konsultföretaget Bluelabs Microelectronics, instämmer.
 
- Jag har inte varit med om något liknande under min 25-åriga karriär, säger han.
 
Femtiofem man starka Bluelabs Microelectronics, tidigare Frontec Microelectronics, basunerade förra året ut ett tillväxtmål om 10-20 procent under en treårsperiod. Dahlbom påstår att företaget det senaste året växt i runda slängar 30 procent.
 
Lars Nyberg på Enator Elektroniksystem ser en fördubbling av såväl antalet konsultuppdrag som antalet kunder.
 
- Eftersom vi är ett litet företag är det svårt att avgöra om det beror på högkonjunkturen eller på att vi växer av andra orsaker, säger han.
 
åF Systemdesign, med en konstruktörsstab av samma storlek som Bluelabs, vill inte riktigt tala om en fördubbling i arbetsbelastning, men menar att efterfrågan ökat drastiskt under de senaste nio månaderna.
 
Frågan om vem eller vilka som nyttjar konsulthjälp är däremot känslig. För kunderna kan alltför mycket konsulthjälp vara ett svaghetstecken. Konsultföretagen å sin sida varken vill eller får hänga ut sina kunder.
 
Bland de små teknikintensiva företagen hävdar man bestämt att man gör det mesta själva.
 
C Technologies nya chips för C-Pen lär vara en helt egenutvecklad krets.
 
Processorutvecklaren Imsys säger plikttroget att man i likhet med många andra företag sköter kärnverksamheten själva, det vill säga utvecklingen av processorn medan utvecklingen av tillämpningarna kopplade till densamma sker på konsultbasis.
 
Man tillstår dock att användandet av konstruktionsstöd ökat något.
 
Produktionsanpassningen av Twintinchipset från Net Insight är exempel på hur ett litet företag lägger vidareutvecklingen av ett helt chips på konsult, i det här fallet Cadenceavknoppningen Tality. Frågan varför de tusen konsulterna på Tality slår på stora trumman för samarbetet med, förhållandevis, lilla Net Insight lämnas obesvarad. Tality hänvisar till att man är under "formell formering", varför inga uttalanden får göras.
 
Bland de stora företagen är det svårt att ta något samlat grepp.
 
Datakommunikationsföretaget Axis säger sig inte anlita fler konstruktionskonsulter idag än för ett år sedan. Man understryker också att man är en liten användare av konsulthjälp.
 
Emerson Energy Systems, som tidigare var en del av Ericssonkoncernen, erkänner däremot bristen på rekryterbar arbetskraft.
 
Lars Björkström på Emerson tror emellertid inte att konsultanvändandet ökar på grund av högkonjunkturen. Han tror snarare att behovet av konstruktörer ökar till följd av att den ekonomiska livslängden på produkterna ständigt minskar.
 
Ericsson har en uttalad central policy att minska konsultanvändandet. Ericsson Microelectronics påstår sig inte använda konstruktionskonsulter överhuvudtaget.
 
- De kan ju inte det här, säger Bengt Callmer på Microelectronics.
 
Däremot utser Ericsson Microelectronics certifierade Bluetoothkonsulter som man rekommenderar vid inkapsling i anslutning till den tekniken.


Stefan Hultquist
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)