JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Leende Lindoff fattar pennan

Visste du att om man tar Ericssons alla mobiltelefoner från en årsproduktion, plockar ur skärmarna och lägger dem kant i kant täcker de en yta motsvarande nio fotbollsplaner? Det har Mats Lindoff, tillträdande vd för C-Technologies och avgående chef för Ericssons mobiltelefoner, räknat ut.
Heta Stolen besattes på onsdagsförmiddagen av Mats Lindoff. Med viss spjuveraktighet presenterade han ett antal räkneexempel för att illustrera Ericssons produktion. Bara batterierna för en årsförsäljning väger 2 000 ton. Och mobiltelefonimarknaden har fortfarande växtpotential.

- år 2004 kommer världsmarknaden att omfatta 1 miljard telefoner, att jämföras med dagens 420 miljoner. Ericsson står i dagsläget för ungefär tio procent, eller 40 miljoner, av dessa, säger han.

Mats Lindoff har efter 17 mobiltelefonmodeller, eller om det var 18, han har tappat räkningen, beslutat sig för att lämna Ericsson för vd-posten på C-Technologies, vars främsta produkt, läspennan C-Pen, rönt stor uppmärksamhet.

- När vi började med mobiltelefoni var vi 20 grabbar i en barack. En stod för kunnandet och vi andra 19 kom direkt från skolan, säger Lindoff, som är glad att han fått lära sig både hårdvaru- och programvarubiten från början.

Om han fick bestämma var mobiltelefonutvecklarna ska lägga sina forskningspengar så skulle det vara på saw-filter för både 900 och 1800 MHz. Det är här man har mest att vinna i fråga om utrymme och effektförbrukning, menar han. Den som först kan presentera ett filter som klarar båda frekvenserna och som inte mäter mer än 2x2 mm har sin lycka gjord.

Mats Lindoff drar sig inte för att säga att Fujitsu och Hitachi inte skulle blivit vad de är idag om det inte vore för Ericsson.

- När vi besökte dem 1988 betraktades vi som något katten släpat in. Nu rullas röda mattan ut när Ericsson kommer på besök.

På skärmsidan är de svartvita tillräckligt effektsnåla medan färgskärmarna lämnar en del att önska. Lindoff tror dock att färgskärmarna kommer ifatt inom tre till fyra år.

På C-Technologies kommer de största utmaningarna att handla om bildbehandling och OCR. Bättre optik står överst på önskelistan över elektronikkomponenter till C-Pen.

- Om ett år ska C-Pen kunna fotografera av texten på avstånd, säger Mats Lindoff.


Stefan Hultquist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)