JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel siktar på inbyggnad med Xscale

Intel har slagit på trumman och demonstrerat uppföljaren till Strongarm. Arkitekturen är mycket effektsnål, klarar upp till 1 GHz och siktar mot bärbara Internettillämpningar.
Efter en längre tids väntan har då Intel äntligen demonstrerat kisel baserat på sin nya mikroprocessorarkitektur.
 
Arkitekturen - kallad Xscale men kanske mer känd under pseudonymen Strongarm II - kombinerar fördelar från de båda välkända arkitekturerna Pentium och Strongarm.
 
- Xscale kommer att bli en hel familj riscprocessorer som riktar in sig mot strömsnåla tillämpningar som kräver mycket datakraft.
 
- Kommande mobila Internettilllämpningar ligger närmast tillhands, säger Christer Pellfolk på Intel.
 
En av de intressantaste finesserna med arkitekturen är att den har något Intel kallar Dynamic Voltage Management. Det innebär att spänningen kan ändras och klockfrekvensen skalas under arbetets gång. Om behovet av datakraft för tillfället är litet kan man således reglera ner spänningen och klockfrekvensen för att spara effekt.
 
- Skalar man klockfrekvensen från 1 GHz till viloläge sjunker effektförbrukningen till en tiotusendels watt, vilket är intressant för batteridrivna tillämpningar, säger Christer Pellfolk.
 
Spänning och frekvens går alltså hand i hand. Vid 1 GHz är matningen 1,8 V, om klockfrekvensen istället skruvas ner till 150 MHz går det att dra ner spänningen till 0,75 V.
 
Speciell hjälpprocessor
 
Ytterligare en intressant detalj är att Xscale-arkitekturen innehåller en speciell hjälpprocessor som kan bearbeta två 16-bitars ord parallellt för att effektivt klara bild- och ljudhantering. Tekniken känns igen från Pentiumvärlden där den gick under benämningen Streaming SIMD-tillägg (Singel Instruction Multiple Data).
 
Xscalekärnan är konstruerad för att tillverkas i Intels CMOS-process med kanallängden 0,18 µm. Runt själva kärnan skall man sedan placera olika periferimoduler för att på så sätt skapa olika tillämpningsspecifika produkter.
 
Kanske hade många trott att Intel också skulle introducera en DSP-kärna sprungen ur samarbetet med Analog Devices i samband med den andra generationen Strongarm. Men någon sådan produkt har ännu inte dykt upp.
 
- Men vårt mål med samarbetet är helt klart att dra nytta av Analog Devices DSP-erfarenhet och använda den ihop med Xscale.
 
Intel har tidigare även fört in DSP-kunnande i företaget genom förvärvet av DSP Communication.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)