JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Innovativa småföretag bakom javaprocessorer
Det är inte längre giganterna, med Sun Microsystems i spetsen, som driver utvecklingen av javaprocessorer. Istället kommer många små uppstickarföretag. Med en javaprocessor blir Java ett minnes- och strömsnålt språkalternativ för inbyggda system.
Javakod körs traditionsenligt i en javatolk, eller JVM, (Java Virtual Machine). Det är en programvarubaserad datorarkitektur som emulerar en javaprocessor. Den viktigaste delen av javatolken är en javainterpretator som översätter bytekoden till mikroinstruktioner, specifika för den aktuella målprocessorn. översättningen sker i realtid under körningen.

Java för inbyggda system körs däremot enklast av en processor som exekverar bytekod direkt. Då behövs varken javatolk eller specialkompilator användas, vilket dessutom gör det hela mycket snabbare. Och billigare - man behöver inte köpa något JVM-licens.

Sun Microsystems javaprocessor Picojava kom redan 1998, och därefter har det inte precis varit någon anstormning av javaprocessorer. Men detta är på väg att ändra sig. De javaprocessorer som kommit på senare tid har främst varit mycket små och strömsnåla, och tänkta att användas av konstruktörer av inbyggda system. Dessa javaprocessorer är lämpade att använda i små, batteridrivna apparater.

Det är först och främst små uppstickarföretag som står för javaprocessorerna idag. Ett av dessa är Vulcan Asic, ett tämligen okänt engelskt företag, grundat 1996. Deras 32-bitars javaprocessor Moon lanserades lagom till Microprocessor Forum i San José i våras. Moon exekverar javabytekod direkt i kärnan, på en kiselyta som bara är en tredjedel av vad Suns Picojava 2.0 kräver.

En annan nykomling är amerikanska Nazomi Communications, som bara funnits i två år (först under namnet Jedi Technologies). Deras produkt Jstar är en hjälpprocessor, som i realtid kompilerar Javas bytekod direkt till maskinkod. Jstar kan kombineras med de flesta 32- eller 64-bitars inbyggnadsprocessorer, och även från 8-bitars processorer och uppåt om så skulle krävas. än så länge fungerar Jstar för Arm7 och Arm9, samt både 32-bitars och 64-bitars Mips-processorer.

Avhoppare sticker upp

Amerikanska Chicory Systems har en strategi som påminner om Nazomis. Företaget, som funnits i ett drygt år vid det här laget, har en patenterad just-in-timekompilator (JIT). JIT-kompilatorn översätter instruktionsset, datatyp eller mediaström direkt i processorn. Chicory Systems JIT-kompilator fungerar än så länge som hjälpprocessor till Arm-processorer.

Precis som Chicory Systems grundades amerikanska Ajile under 1999. Det var en grupp utvecklare från Rockwell Collins som hoppade av, och slog sig ihop med några likasinnade från Sun och från Centaur Technologies.

Ajiles javaprocessor heter AJ100, en 32-bitars styrkrets som kan exekvera javabytekod i realtid och som implementerar den version av Java som kallas J2ME (Java 2 Micro Edition). J2ME är en delmängd av Java 2, som är inriktad på inbyggda system och mobila tillämpningar.

AJ100 bygger på Rockwell Collins javaprocessor Jem1. Ajile har licensen för Rockwells Jem-teknik.

Xpresso är en javaprocessor med integrerad basbandsstyrkrets för Bluetooth. Xpresso tillverkas av amerikanska Zucotto Systems, och är en liten, billig 32-bitars höghastighetsprocessor som även den implementerar J2ME.

Också för javaprocessorn "the Cjip" från svenska Imsys är J2ME det som gäller. Cjip är förvånande nog en 8-bitars dator, när andra processorer arbetar med 32-bitars ord, men i situationer där 8-bitars operationer räcker spills å andra sidan ingen onödig energi.

The Cjip är lämpad för signalbehandling genom att den kan multiplicera och ackumulera som en digital signalprocessor. Detsamma gäller även Nazomis Jstar, och kommer att gälla Suns kommande javaprocessor Majc. Majc (uttalas "magic") är uppföljaren till Picojava, och fortfarande under utveckling.


Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)