Företaget har utvecklat en radiomodul för Bluetooth där man har byggt in ett tjugotal passiva komponenter som exempelvis spolar, filter, switchar och baluner.
- Mönsterkortslaminat är det som gäller för att vi ska kunna tillverka Bluetooth-moduler på den utlovade femdollarsnivån, säger Shaofang Gong som är en av grundarna till Bluetronics och har ett förflutet som utvecklare av kretskortskonstruktion på Acreo.
Skillnaderna i tillverkningskostnader är den främsta orsaken till att man valde att integrera komponenterna direkt i epoxilaminatet på mönsterkortet i stället för att utnyttja tunnfilm.
- Jag vet att många är skeptiska till detta och i stället förespråkar bland annat tunnfilmssubstrat med dess möjligheter. Men vi visar att det faktiskt går mycket bra att använda epoxilaminat, säger Shaofang Gong.
I många tillämpningar klarar man sig med mönsterkortslaminat, men det ställer högre krav på konstruktören att hantera de begränsningar som kretskorten har i form av lägre precision och mer begränsade högfrekvensegenskaper.
På Bluetronics har man därför utvecklat en egen konstruktionsmetod för att hantera epoxilaminatets begränsningar när man integrerar högfrekventa passiva komponenter och patenterar sina konstruktioner.
- Förutom den lägre produktionskostnaden har tekniken fördelen att kunna utnyttja den existerande mönsterkortstillverkningen, säger Shaofang Gong.
- Därmed var det möjligt för oss att snabbt komma upp i stora produktionsvolymer.
Lisa Ringström