JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lins i frigolit klarar mer än parabol

Stig Peterssons vågledarlinsantenn tar emot signaler från åtta satelliter samtidigt
Produkt: Cybertenna. Satellitantenn i form av vågledarlins
Företag: Telewide, Skellefteå
Konstruktör: Stig Petersson
www.cybertenna.com

Stig Peterssons linsantenn Cybertenna är ett tekniskt genombrott. Han säger sig vara den första som konstruerat en massproducerbar satellitantenn som baseras på vågledarlinsteknik.

Nu väntar en rejäl företagsexpansion i Skellefteå. Tiotusen satellitantenner ska Telewide kunna leverera redan nästa år, från den produktionsanläggning som nu ska upprättas i Skellefteåtrakten. Om fyra år väntas omsättningen vara uppe i 100 miljoner kronor.

Alla sa att det var omöjligt

Allt kretsar kring en produkt som enligt världens samlade expertis skulle vara omöjlig: en massproducerbar antenn baserad på vågledarlinsteknik. Fåfänga försök har gjorts sedan 1950-talet.

- Det är ren tjurskallighet som ligger till grund för det, en övertygelse om att det är möjligt att göra en antenn som är effektivare än en multisatellitparabol, trots att andra sade att det var omöjligt, säger Stig Petersson.

Antennen kan ta emot signaler från åtta satelliter samtidigt, jämfört med två för en vanlig parabol i samma storlek. Den kan också ta emot signaler från två satelliter som ligger mycket nära varandra tack vare låga värden för korspolarisationen.

Den första målgruppen är de 10-15 procent av antennköparna som vill ta emot signaler från många satelliter och som hittills har varit hänvisade till motordriven justering av antennriktningen eller mycket stora paraboler. Men intresset för antennen har dock redan visat sig vara ännu större än dessa 10-15 procent.

- Det var 1990 som jag såg ett behov av multisatellitmottagning, säger Stig Petersson som vid den tiden flyttade tillbaka till sin uppväxtgård och besvärades av parabolstrulet.

Läste fysik och flyg

Sina fackmannakunskaper har Stig Petersson sedan sin tid på fysiklinjen i Linköping, och från flyglinjen på KTH i Stockholm dit han bytte efter ett tag. Flygutbildningens kunskaper om plaster och kompositmaterial har kommit väl till pass. Och intresset för antenner har han sedan han var liten.

- När jag var 15 år byggde jag en antenn för finländsk tv, säger han. Och jag har köpt en del elektronikhobbytidningar sedan dess.

Sedan 1994 har Stig Petersson och hans hustru Anette Petersson jobbat heltid med produkten: han med tekniken, hon med marknaderna för både produkten och kapitalförsörjningen.

Att placera vågledarrören i cirkelmönster för att få bättre förstärkning beskriver Stig Petersson som något av en snilleblixt, men när det gäller byggsättet är det svett och tårar som har gällt.

- Vi har lagt ett antal miljoner kronor på byggsättet. Vi har provat vanlig plastformning med misslyckat resultat, vi har provat vakuumformning och olika tunnplåtskonstruktioner.


Kenny Stolpe

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)