JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PCI 3.0 ifrågasatt redan på ritbordet

Spänningsproblem och tidsfaktorn hinder för busstandarden

Branschorganisationen PCI-SIG är som bäst i färd med att baka samman busstandarderna PCI 2.2 och PCI-X till specifikationen PCI 3.0. Men det finns redan frågetecken kring nyttan med en sådan specifikation.
- Enligt PCI-SIG är PCI 3.0 kompatibelt med 2.2-specifikationen, men om man går ner i detalj ser man att det kommer att bli en konflikt. PCI-X-specifikationen har enbart definierat 3,3 V in medan PCI 2.2 är en 5 voltsspecifikation, säger Mads Poulsen på Datarespons, svensk leverantör av produkter för inbyggda system.

Det är trångt i porten för PCI 3.0 i inbyggda system. En förutsättning för en specifikation som sammanviger PCI 2.2 och PCI-X är att man till en början använder sig av adapterkort.

För att adapterkorten ska kunna pluggas in i PCI-X-uttag måste de antingen tåla 3,3 V eller vara generella. PCI 3.0 som det definierats kommer inte att klara av adapterkort för 5 V.

- En del adapterkortstillverkare har varit lite långsamma i att lägga över produktionen till mer generella kort. Lanseringen av PCI 3.0 kommer att snabba på processen så att alla adapterkort ska kunna matas med 3,3 V, hävdar PCI-SIG:s ordförande Roger Tipley.

Lösningen med en adapter har sina nackdelar. Själva adaptern tar plats, vilket inte är någon fördel i inbyggda, slimmade system. överföringen blir långsammare. Den främsta målgruppen är förmodligen den som har en gammal standard och vill ha sin tillämpning kvar, utan att behöva ägna sig åt tids- och kostnadskrävande modifieringar.

PCI-X kommer med

PCI-standarden har uppgraderats ett flertal gånger sedan den introducerades 1992. Uppgraderingarna har varit nödvändiga för att standarden skulle kunna hålla jämna steg med det ständigt ökande kravet på lokala in- och utgångar. Varje uppgradering har varit bakåtkompatibel med både hårdvara och drivrutiner.

PCI-X är en vidareutveckling av busstandarden PCI. PCI-X ökar PCI-bussens kapacitet från 66 till 133 MHz genom att använda antingen en 32-bitars eller 64-bitars buss. Med en hastighet på 133 MHz kan PCI-X ge IO-systemen en bandbredd på upp till 1 Gbyte/s.

Målet med PCI 3.0 är att slå samman alla PCI-tekniker i en enda specifikation. Alla tillverkare har inte brytt sig om att uppgradera till version 2.2 av PCI-standarden, den senaste färdiga versionen, vilket är en av anledningarna till att PCI-SIG ser ett behov av en ny 3.0-version. PCI 3.0 ska vara hårdvarukompatibelt med gamla PCI-tilläggskort. I och med att PCI-X-specifikationen kommer att ingå i PCI 3.0-specifikationen kommer även PCI-X att stadfästas som en PCI-teknik.

Hitintills har enda möjligheten till samexistens mellan PCI och PCI-X varit att använda en PCI-X-brygga. Det är ett chips som är bakåtkompatibelt med PCI-busstandarden, så att PCI-baserade system kan portas till den snabbare PCI-X-miljön.

Klart om ett halvår

Mads Poulsen är dock kritisk till hela upplägget.

- Det finns över huvud taget väldigt lite intresse för och kunskap om PCI-X inom industrin idag. Där tror man mycket mer på Compact PCI, även om den idag så gott som uteslutande används inom telekomindustrin, säger han.

- Compact PCI kommer inte att sprida sig utanför telekombranschen förrän år 2002. Men när telekom valt en lösning brukar alla andra följa efter.

Om PCI 3.0-specifikationen varit färdig första kvartalet i år, som PCI-SIG:s ordförande Roger Tipley hävdade på den europeiska mässan Embedded Systems Conference i november ifjol, så skulle specifikationen ha ett behövligt försprång nu. För närvarande är färdigdatum satt till "förmodligen" augusti 2001 och tiden inte längre på PCI 3.0:s sida.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)