JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson sponsrar SCM-forskning

Ericsson satsar 50 miljoner kronor på ett akademiskt forskningsprogram som ska hitta nya arbetsmodeller inom telekom och IT. Arbetet ska ta fäste på de krav som utvecklingen av nya mobiltelenät ställer på leverantörskedjan.
Ericsson startar ett nytt forskningsprogram kring supply chain mangement tillsammans med Lunds universitet och Stanford University i Kalifornien. Programmet syftar till att hitta nya modeller för leverantörskedjor inom telekom- och IT-branschen med fokus på utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefonisystem.

- Samarbetet ger oss ett unikt tillfälle att kunna dra nytta av den allra senaste forskningen inom området, säger Sven Rudstam, programansvarig för samarbetet med Lund och Stanford på Ericsson Radio Systems.

Forskningen kommer främst att beröra kapacitetsplanering, prognoser, riskhanteringsmodeller, e-handel och hur leverantörskedjan påverkar produktkonstruktion. Forskare på universiteten kommer att arbeta tillsammans med specialister från Ericsson inom flödesekonomi och logistik. Ericsson kan därmed få hjälp att betrakta verksamheten utifrån och därmed kunna hitta nya infallsvinklar och idéer om hur man kan lösa problem relaterade till supply-chain management.

Samarbetet mellan Ericsson, Lund och Stanford ska pågå under fem år. Ericsson finansierar verksamheten med ungefär 10 miljoner kronor per år.

- Det här är en stor satsning för oss, de resultat som projektet förhoppningsvis kommer att generera kan komma till stor nytta, säger Sven Rudstam.

- Detta är ett nytt sätt för universitetsvärlden och industrin att samarbeta som kommer bli allt vanligare i framtiden, säger Sten Wandel, professor vid Lund universitet.

Snabbare än doktorander

Det traditionella arbetssättet med långsiktiga doktorandprojekt är för långsamt för en marknad som hela tiden förändras. Därför arbetar man tillsammans i mindre, kortsiktigare projekt. Ericssons representanter kommer med specifika problemställningar som man jobbar med under ett halvår. Fördelen för universiteten är att de i sin tur får tillfälle att ta sig an problemställningar som har verklighetsanknytning.

- Telekombranschen är mycket intressant att studera på grund av dess avancerade teknik, snabba expansion, globala natur och snabba förändringdtakt, säger Sten Wandel.

- Vi är övertgade om att resultaten av vårt samarbete ska kunna tillämpas även inom andra branscher.

I projektet ingår även möjligheten till samarbete och diskussion med andra företag rörande SCM-frågor.

Sammanlagt deltar mellan 70 och 80 globala företag inom tre olika nätverk som bland annat Stanford University i Kalifornien, Lunds universitet och Eidhoven tekniska universitet i Holland. koordinerar.

- Deltagarna i nätverket drar nytta av varandras erfarenheter samt identifierar nya forskningsområden, säger Sten Wandel.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)