för e-handelstillämpningar som avlastar webbservern, berättar Jim Goodman som höll ett seminarium om kryptokretsar på ISSCC.
Det är i huvudsak tre typer av algoritmer som används för kryptering och signering: symmetrisk (DES, AES), asymmetrisk (RSA) och fingeravtryck (MD5, SHA). Algoritmerna är välkända och stabila, men detsamma kan inte sägas om marknaden. Den är i sin linda och det finns plats för uppstickarföretag.
Danska Chipsign är ett sådant företag. Grundat i höstas och häromveckan lanserade danskarna sin första kryptokrets, en SSL-accelerator i 180 nm CMOS som ska klara 15 000 SSL-transaktioner per sekund.
Danska Intelavhoppare
Chipsign grundades av folk som blev över när Intel köpte ett danskt nätverksföretag och lade ner utvecklingen.
En liknande historia ligger bakom Cavium Networks, där grundarna kommer från Compaq och tidigare har arbetat med Alpha-processorn.
Caviums kryptokrets heter Nitrox och lanserades i höstas. Den skyltar med ännu högre prestanda, upp till 50 000 SSL-transaktionser per sekund.
- Cavium har imponerande teknik. Jag säger inte att de kommer att lyckas bäst på marknaden, för det krävs det mer än bara teknik, men de gör bra saker, säger Jim Goodman.
Man väljer en dedikerad kryptokrets av två skäl, enligt Jim Goodman. Endera behöver verkligen bearbeta åtskilliga Gbit/s, och i så fall hänger inte en generell processor med, eller så klarar man sig med lägre fart men vill få ner kostnaden.
Dock kan man inte räkna med att få det senaste och modernaste i kryptoteknikväg. Algoritmerna är från 1970-talet, väl beprövade och de fungerar, men forskningen har gjort framsteg sedan dess.
- Det mest intressanta är kryptering baserad på elliptiska kurvor. Den ger samma säkerhet som RSA med en femtedel av nyckellängden och motsvarande mindre beräkningar, säger Jim Goodman.
Elliptiska kurvor upptäcktes i mitten av 1980-talet, RSA och DES är ett decennium äldre. Det tar uppenbarligen ett tag för kryptoalgoritmer att vinna marknadens förtroende.
Kryptologiska funktioner.
Lennart Pettersson