JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SiGe-marknaden växer men hotas ändå av överetablering

IBM siktar på att behålla sin ledning och visar kiselgermaniumkretsar (SiGe) för 110 GHz. Men konkurrensen hårdnar, allt fler företag satsar på industrins nya modehalvledare.
Att SiGe är i ropet märks tydligt i strömmen av företagskommunikéer. På senaste tiden har exempelvis Conexant Systems annonserat en ambitiös satsning på materialet. I samband med en omstrukturering av företaget skapar man tillsammans med investeringsbolaget Carlyle Group en uppdragsfabrik (foundry) specialiserad på SiGe BiCMOS-processer med bas i Kalifornien. SiGe ska bli ett av fyra ben för Conexant.

Intel följer samma moderiktning. I sin första stora SiGe-satsning backar företaget Communicant Semiconductor som håller på att bygga en SiGe-fabrik i Tyskland.

Pionjären på området, IBM, räknar dock med att behålla sin ledande ställning på SiGe-marknaden trots uppstickare som Communicant. Tillsammans med Sierra Monolithics presenterade företaget häromveckan en SiGe-baserad BiCMOS-krets med rekordfrekvensen 110 GHz, och företaget anser sig ha ett gott försprång före konkurrenterna.

IBM har för närvarande 80 procent av en marknad som värderades till 320 miljoner dollar 2001. Analysföretaget IC Insights spår att SiGe-marknaden ska växa till 2,7 miljarder dollar år 2006. Jämfört med den totala halvledarmarknaden som är värd cirka 400 miljarder dollar är dock SiGe-marknaden mycket liten. Och enligt marknadsanalytiker hos exempelvis Future Horizons kan denna modemarknad snart komma att bli trångbodd.

Ett offentligt käbbel mellan IBMs forskningschef på området, Bernard Meyerson, och företrädare för Communicant kan ses som ett tecken på viss marknadsträngsel. Meyerson har nyligen ifrågasatt uttalanden gjorda av Communicant. Företetaget har exempelvis hävdat att deras SiGe-process kommer att erbjuda kretsar som har dubbelt så hög prestanda men är hälften så komplexa som konkurrenternas. Kort sagt menar Communicant att IBMs process är onödigt komplicerad.

Men det tillbakavisas kraftigt av IBM, som lite underförstått menar att Communicant inte vet vad de talar om. Enligt IBM, som gör SiGe-kretsar vid sin anläggning i Vermont, är det bara ett par extra tillverkningssteg som skiljer deras SiGe-kretsar från vanliga CMOS-kretsar. Och därmed, menar företaget, är det också mycket lätt att anpassa tillverkningen av SiGe-kretsar till efterfrågan.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)