JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikroelektronikutbildning ger KTH bredd

Till hösten startar KTH en ny civilingenjörsutbildning i mikroelektronik vid IT-universitetet i Kista. Dessutom startar man ett internationellt magisterprogram i fotonik. Det är KTHs sätt att möta industrins efterfrågan på kompetens inom den moderna tillämpade fysiken.
- De som går elektro och teknisk fysik har alltid kunnat inrikta sig mot mikroelektronik men det har kanske varit lite krångligt. I och med att de nya utbildningarna ligger under IT-universitetet har vi chansen att skapa ett helt nytt upplägg. Vi kommer naturligtvis också att samarbeta med elektro och fysik, säger Anders Karlsson som är professor vid Institutionen för Mikroelektronik och Informationsteknik.

På mikroelektronikprogrammet kommer man att erbjuda 60 platser och på magisterprogrammet i fotonik 30.

De nya utbildningarna finansieras dels genom KTHs medel för nyutveckling och dels med pengar som avsatts för IT-universitetet. Ännu har man inte några företagssponsorer men enligt Anders Karlsson är man på sikt intresserad av att inleda samarbete med näringslivet.

Via ett starkt engagemang från institutionen finns kopplingen till Socware, Wireless@KTH och ett nytt forskningscenter inom Fotonik. Utbildningen kommer också att vara väl förankrad i den, i vissa fall världsledande, forskning som finns på KTH i Kista. Specialkompetensen finns alltså redan inom institutionen så några nya lärare har man inte behövt anställa. Och det som inte finns där, som matematik och kemi, köper man från andra institutioner inom KTH.

Med tanke på hur svårt det är för tekniska och naturvetenskapliga utbildningar att locka studenter, är frågan är hur man ska lyckas med sina nya utbildningar.

- Området är ju starkt kopplat till moderna tillämpningar vilket jag tror gör den intressant. Vi bygger intelligens för framtiden. Att ha denna utbildning i bagaget innebär att man kommer att arbeta med väldigt roliga saker, med allt ifrån papperselektronik till nanoteknik, säger Karlsson.

Han tror att det blir ännu lättare att få studenter till magisterprogrammet eftersom rekryteringsbasen är internationell.

Anders Karlsson tycker att naturvetenskap i allmänhet och fysik i synnerhet har oförtjänt dåligt rykte. Kanske för att utbildningarna ofta dragits med omoderna labbar och omodern utrustning.

- Mikroelektronik är roligt. Det kommer vi bland annat att visa genom att satsa på nya pedagogiska grepp. Ämnet har också nära anknytning till naturvetenskapen. Se bara på Nobelpristagarna från år 2000, laserdioder, snabba transistorer och polymerelektronik, säger Karlsson.

- Just nu jobbar vi hårt med rekryteringen, säger Anders.

I september vet vi hur Anders Karlsson och hans kollegor lyckats med sin värvningskampanj.

Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)