JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NetBSD vill in i inbyggda system

Kvaliteten är bättre än Linux och licensen friare, hävdar förespråkarna

Bland operativsystem för inbyggnadstillämpningar har unixvarianten NetBSD länge levt ett liv i skuggan av Linux. Men nu börjar det synas på marknaden.
BSD-licensen tillåter hemligheter

BSD, uttytt Berkeley Software Distribution, kan litet elakt sägas vara öppen källkod för den som vill ha utan att ge något tillbaka. Modifierad Linuxkod måste släppas under Linuxlicensen GPL, det vill säga göras tillgänglig för andra Linuxanvändare. Det enda BSD-licensen kräver är att man inte tar åt sig äran för andras arbete.

Det är bara de som ändrar i Linuxkärnan som behöver bry sig om skillnaden mellan Linux och BSD. Även i Linuxvärlden går det att behålla äganderätten till program och laddbara drivrutiner.

Inte ens för kärnmodifieringar behöver GPL vara ett problem.

- Enligt svensk lag finns det inte något som kan frånta mig min upphovsrätt. Även om det råkar vara källkod, säger Göran Hasse, konsult för BSD och Linux på företaget Raditex.

Rättsläget är oklart. Rättsprocesser pågår i USA. Den som hackar i kärnan och vill vara helt trygg bör tills vidare välja BSD.
BSD var ett fullmoget operativsystem när Linux bara var en glimt i Linus Torvalds öga. Men det har inte nått samma spridning, trots att det i likhet med Linux är öppen källkod. Och det har vissa fördelar framför Linux.

NetBSD, FreeBSD och OpenBSD härstammar från Berkeley-universitetets klassiska BSD-Unix och har haft sina framgångar i det tysta. Om inte originalimplementationen av TCP/IP för 20 år sedan varit öppen BSD-kod hade vi kanske inte haft Internet.

NetBSD är den "BSD-smak" som finns porterad till de klassiska inbyggnadsplattformarna, som Mips, Powerpc, Strongarm och Xscale.

- Vi kan köra på allt som har en MMU, säger Perry Metzger, vd för amerikanska Wasabi, ett före-tag som funnits i två år är något av en pionjär bland NetBSD-konsulter.

Två skikt ger portabilitet

NetBSD är byggt i två skikt för att göra det mer portabelt. Programmeraren anropar det övre skiktet som i sin tur anropar ett maskinnära skikt. Den som porterar till en ny plattform behöver bara implementera det undre skiktet. Dessutom blir NetBSD-programmen kompatibla mellan olika plattformar.

BSD-samfundet har en lätt nedlåtande attityd mot Linux. Linuxkoden har många bidragsgivare av varierande kvalitet medan BSD-utvecklarna är en mer exklusiv samling med få och genomtestade releaser av ny programkod.

- Vår plattform är bättre. Orsaken är att noggranna ingenjörer har lagt ner mycket hårt arbete under många år, säger Perry Metzger.

Är det ni som är elit-nördarna?

- Det kan man kanske säga, ler Perry Metzger.

- Det är väldigt enkelt att skriva support för ny hårdvara, bekräftar Anders Magnusson, en svensk med rätt att godkänna ändringar i NetBSD-koden.

- Istället för månader så kan det gå på någon vecka eller till och med ett par dagar om det är en van person som gör det. Inget annat operativsystem är i närheten av den enkelheten, säger Anders Magnusson.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)