JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smalt hopp för Optillions forskargrupp i Göteborg

Chalmers och Vinnova försöker skaka fram pengar för att rädda den forskargrupp som Optillion byggt upp i Göteborg.
- Vi har lämnat in en ansökan till Vinnova om att flytta över delar av Optillions Göteborgskontor till kompetenscentret CHACH på Chalmers. Vi vill driva verksamheten som ett forskningsprojekt med Optillion som deltagande företag och inriktat på fiberoptisk kommunikation över 100 gigabit per sekund, säger Jan Grahn

Han är föreståndare CHACH, Chalmers Centrum för Höghastighetsteknologi.

- Öppenheten i projektet garanteras av de speciella avtal som gäller i ett av Vinnova finansierat kompetenscentrum.

Om planen går i lås får den intressanta forskningsinriktade verksamheten ett andrum i väntan på den nationella strategi för fotonik- och mikroelektronikforskningen som förhoppningsvis kan finnas framme nästa år.
På den berörda myndigheten kan man dock inte ge något positivt besked.

- Det finns inget program att ta ifrån och vi har egentligen inte pengarna, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Vinnova.

För att hålla kvar de fem forskarna till nästa sommar behövs cirka sju miljoner kronor. Det är mindre än vad Vinnova satsade i somras i en aktion där 14 Ericssonforskare inom optiska nät gick över till forskningsbolaget Acreo. Då skakade Vinnova fram 12,5 miljoner för innevarande år och utlovar ytterligare 24 miljoner för nästa år utan att veta var pengarna ska tas, se Elektroniktidningen nummer 11.

- Satsningen på Ericssonsgruppen är något som ska vara till generell nytta för hela branschen. Tanken är att skapa en testbädd som ger de nystartade optoföretagen en chans att testa och demonstrera sina produkter, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.

Dilemmat för Vinnova är att myndigheten saknar både resurser och en uttalad strategi samtidigt som de kärva tiderna inom optosektorn tvingar en rad företag att spara in på den framåtblickande verksamheten.

- Det är troligen inte den sista räddningsaktionen. Om vi nedrustar nu är det tveksamt om vi kan komma igen om några år. Folk går till andra branscher eller söker sig utomlands. Därför gäller det att säkra den fortsatta kompetensen i landet, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.

Optillion lär själva inte kunna bidra med så mycket i räddningsaktionen.

- Vi har inga stora ekonomiska resurser, det är ju därför vi lägger ned verksamheten. Det vi kan göra är att ställa utrustning till förfogande och låta saker och ting som vi utvecklar användas i forskningen, säger Patrik Evaldsson som är vd på Optillion.

Den berörda gruppen har lön från Optillion oktober månad ut så ärendet brådskar.
- Vi hoppas på ett snabbt besked från Vinnova, säger Jan Grahn.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)