JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brandsäker Bluetooth räddar rökdykare

Det går en sladd mellan walkie talkien och skyddsmasken på Sveriges alla rökdykarutrustningar. Denna sladd har en tendens till att fastna i saker, slitas ut eller i värsta fall brinna upp. Connectron har utvecklat en trådlös variant i Bluetooth.
- Brandkåren, polisen och militären har ett gemensamt: Deras saker ska vara tillverkade i stål och betong för att hålla.

Det säger Johan Jönander på Connectron, som levererar radio, kringutrustning, batteriladdare, lampor med mera till sagda yrkeskategorier. För brandförsvaret innebär det att den radioutrustning de har med sig in i brinnande hus måste fortsätta att fungera även om det utsätts för 300 graders temperatur i längre perioder.



Det största problemet är enligt Johan Jönander sladden som går mellan det headset av märket Savox som sitter i skyddsmasken och kommunikationsradion.

- Kabeln är ett jädra elände. Den fastnar i saker, kontakterna slits ut, och den brinner sönder.
Sveriges fyra skolor för brandmän, där slitaget är som störst, gör var och en av med sådana sladdar för 40 000-50 000 kronor om året.

- Ett års användning på en skola motsvarar minst 10 år på en normal brandstation, förklarar Johan Jönander.

Därför blir skolorna först att prova deras nya ombyggda headset med Bluetooth.

Tröttnade på att vänta
- Vi tjatade på våra leverantörer om att göra Savoxen trådlös, men till slut tröttnade vi och för sex månader sedan började vi utveckla det själva.

I dag är Connectron framme vid slutprototyperna. Bluetoothenheten kommer från Free2move, som de kom i kontakt med när Free2move ville köpa en mikrofon av dem. Under utvecklingstiden har bluetoothenheten hunnit gå igenom flera generationer, med progressivt bättre resultat.

- Vi har sagt att brandkårerna kan lämna in Savoxerna hos oss så bygger vi om dem, berättar Johan Jönander.

Arbetet underlättas av att 97 procent av Sveriges brandstationer använder samma skyddsmask och headset. Totalt rör det sig om 7 000 radior. En ytterligare fördel när sladden försvinner är att själva walkie talkien kan förvaras innanför skyddsdräkten, säker för rök och eld.

Användargränssnitt viktigt
Johan Jönander har själv en mobiltelefon med Bluetooth-headset till, och han ger inte mycket för stabiliteten och användargränssnittet. Ska grejerna användas i fält krävs det bättre än så. Han demonstrerar hur brandmännen kommer att använda sin utrustning.

När larmet går rycker rökdykarna åt sig var sin walkie talkie och Savox-headset på måfå. Sedan parar de ihop Savox och walkie talkie genom att hålla dem mot varandra en stund tills det piper till och en lampa blinkar.

Vi talar alltså om Bluetooths omhuldade ad hoc-nät. Men enligt Johan Jönander håller bluetoothtekniken inte måttet här. Radion fungerar för dåligt på så korta avstånd, det tar för lång tid, och risken för fel är för stor när tre brandmän i en bil sitter hopträngda och parar ihop sin utrustning samtidigt. Så Connectron har helt osentimentalt valt att sköta
ad hoc-uppkopplingen med infrarött.

Fler användningsområden
När väl grundtekniken är testad och klar ser Connectron gott om andra potentiella användningsområden för sladdersättning mellan radio och headset inom brandkår, polis och militär.

- Vi har satsat rätt mycket pengar i den här produkten, men när den väl är klar får vi flera andra på köpet, säger Johan Jönander. Och han tvivlar inte på att sladdersättaren kommer att göra succé.

- När vi pratar med killarna som använder grejerna säger de "det här har vi väntat på i 15 år!"

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)