JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya krav när Bluetooth når fabriksgolven

Verkstadsindustrins entusiasm överraskar bluetoothutvecklare

Bluetooth uppfanns från början som ett sätt att underlätta att använda mobiltelefonen för data. Sedan dess har ambitionerna utökats allt mer, men kärnan har hela tiden varit kabelersättning till mobiltelefoner och bärbara datorer.Även inom industrin finns det dock en klar efterfrågan på kabelersättare. Och här gäller helt andra krav än i mobiltelefonen.
några viktiga bluetoothbegrepp:
Ad hoc-nät
En central tanke med Bluetooth är att enheter,
till exempel en bärbar dator med kringutrustning, ska kunna koppla ihop sig till ett fungerande nät på stående fot och med minimal insats av användaren. Detta är ett så kallat ad hoc-nät.
Klasser
Bluetooth är definierat i tre klasser, efter sändstyrka, energiåtgång och räckvidd. Klass 1 ger en räckvidd på ungefär 100 m, klass 2 20 m och klass 3 på 4 m.
Profiler
Programgränssnittet i Bluetooth är definierat för olika tillämpningar, så kallade profiler. Profilerna gör att bluetoothtutrustning av olika fabrikat kan kommunicera med varandra utan särskild programvara. I dagsläget finns det över 20 profiler, de flesta av dem för mobiltelefon och handdatortillämpningar. Nya profiler tillkommer hela tiden.
Sandvik Coromant tillverkar verktyg. Att slipa skärytor är ett precisionsjobb. När fräsen sätts an mot arbetsstycket uppstår vid en viss kraft en glipa. Denna glipa vill man mäta under drift, och då måste sensorn finnas i den roterande spindeln.

Med en bluetoothenhet kopplad till sensorn kan mätvärdena läsas av med en handdator utan att man behöver komma för nära maskinen eller klura
ut hur man gör för att dra en datakabel från ett tungt roterande föremål som sprutar metallspån. Ett typiskt exempel på en industriell bluetoothtillämpning.

- Vi har gjort ett generellt mätkort för Bluetooth som klarar av en mängd olika sensorer, berättar Pelle Wiberg på Free2move, som levererat bluetoothutrustningen åt Sandvik Coromant.

Free2move i Halmstad är ett av flera företag som valt att utveckla bluetoothtillämpningar speciellt riktade till industrin. Ett annat är Malmöföretaget Connectblue.

- Från början hade vi tänkt vara ett rent konsultföretag åt industrier som ville utveckla bluetoothlösningar, men det gick trögt, så vi började bygga egna produkter för att kunna visa vad som var möjligt, berättar Pelle Svensson på Connectblue.

Bluetooth i kloakerna
Connectblue håller tillsammans med ABB på att installera Bluetooth i Oslos vatten- och avloppsnät. Operatörspanelerna på flera hundra pumpstationer ersätts med en bluetoothmodul med inbyggd webbserver, som sedan kan styras med en bärbar dator eller handdator.

Den enklaste formen av industribluetooth är ren kabelersättning, och då oftast av RS232 som trots en förvirrande flora av fältbussprotokoll är det dominerande gränssnittet. Kapaciteten är 115-200 kbit/s, så bandbredden i Bluetooth är inget problem.

- Räckvidden kan vara ett problem, åtminstone för våra nuvarande enheter, men vi har ju klass 1-utrustning på gång som ger en räckvidd på 100 m, säger Hans Holmberg.

Strömsnålhetskravet på Bluetooth passar också utmärkt för industritilllämpningar.

- Om du har 10 000 bluetoothenheter som du måste byta batteri till med jämna mellanrum har du ett logistiskt problem, påpekar Pelle Wiberg.

Ingen industriprofil
Bluetoothstandarden är framför allt tänkt att koppla ihop mobiltelefoner och datorer med kringutrustning, och intresset från industrin för tekniken verkar närmast komma som en överraskning för branschorganisationen Bluetooth SIG (special interest group). Det pågår än så länge bara diskussioner kring en industriprofil för Bluetooth, och en färdig sådan lär dröja minst ett år.

- I regel passar de vanliga profilerna för serieportar och accesspunkter även i industritillämpningar. Men vi har hört krav just från industriellt håll på en funktion för tidsstämpling av data, det finns inte inbyggt i Bluetooth just nu, säger Anders Edlund, marknadschef på Bluetooth SIG.

Det går att bygga in tidsstämpling och andra industrispecifika funktioner utan en bluetoothprofil för det, men då får du förmodligen produkter som inte är kompatibla mellan olika tillverkare. Något som i och för sig industrin är mer van vid än många andra branscher.

Pelle Wiberg har dock fler exempel på hur telekomtänket i Bluetooth kan vara ett hinder.

- Det finns en synkron ljudkanal i Bluetooth. Det finns ju väldigt mycket annan data som är synkron, men i bluetoothstandarden ska det vara ljud per definition.

Han skulle också önska sig snabbare uppkoppling av ad hoc-nät. Å andra sidan konstaterar han att Bluetooth är den enda radiostandarden som är gjord både för data och tal.

Bubblande intresse
Pelle Wiberg på Free2move poängterar att intresset för Bluetooth inom industrin är stort och växande.

- Många tror att Bluetooth är helt dött, men vi som jobbar med det här ser att det rör på sig.

Han får medhåll av Hans Holmberg på Blue Giga, ytterligare ett av de före-tag som riktat in sig mot industri-bluetooth.

- Bluetoothacceptansen inom industrin ökar stadigt. Det vi har nu är väl framför allt så kallade "early adopters", de som vill vara först med ny teknik. Det viktigaste nu är att få publika pilotprojekt att visa upp för att övertyga skeptikerna.

Kunderna vill å andra sidan gärna vara hemliga med vad de håller på med. Pelle Wiberg grämer sig över att han har flera stora projekt som han inte får prata om.

När väl bollen kommit i rullning har dessutom industriföretagen inte varit långsamma med att själva tänka ut användningsområden för Bluetooth.

- Bara en sån sak som att Bluetooth kan användas som hjälp för att galvaniskt isolera maskiner, det tänkte inte vi på från början, säger Pelle Wiberg.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)