JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Johan Tingsborg ska lotsa Ericsson Microelectronics in i Infineon

Infineon-flaggor vajar utanför Ericsson Microelectronics forna lokaler i Kista. Men det står fortfarande Ericsson på väggen, och nye vd Johan Tingsborg har inte hunnit få Infineonvisitkort. Jobbet att införliva de drygt 400 medarbetarna i det tyska moderbolaget har precis börjat.
Johan Tingsborg har varit Ericsson trogen i 15 år, sedan examen från KTH. Halva tiden tillbringade han på systemsidan, halva inom mikroelektronik. Närmast var han vice vd på Ericsson Microelectronics och ansvarig för Microsystems.
- Om man ska vara realistisk så tar nog integrationen mer än ett halvår. Det är mest hektiskt nu i början med många detaljer som ska lösas. Men om ett år bör vi vara fullt integrerade, säger Johan Tingsborg.

Infineons köp av delar av Ericsson Microelectronics, Mic, tillkännagavs i juni, och den 1 oktober var det officiell start för Infineon Technologies Wireless Solutions Sweden, även kallat IFWS.
Det nya bolaget tillhör ett av Infineons fem affärsområden.

- Det är stor skillnad för oss att tillhöra Infineon. Nu ingår vi i ett bolag där mikroelektronik är kärnverksamhet. Vi kommer att få större uppmärksamhet och mer intresse för vår verksamhet än tidigare, och det blir lättare att nå beslut.

Både Infineon och Mic har en bakgrund som mikroelektronikverksamhet inom stora telekombolag. Men trots likheten är det sällan helt smärtfritt att integrera två verksamheter.

Johan Tingsborg menar dock att Infineon tar uppgiften på stort allvar, exempelvis med integrationsprojekt där båda sidor är representerade. Ett projekt hanterar forskning och utveckling, ett annat personalfrågor, ett tredje marknadsföring och så vidare.

- Vi har kommit igång bra, inte minst på FoU-sidan. Vi uppdaterar oss på varandras produkter, och tidigare Ericssonanställda har redan efter en månad börjat lära sig utvecklingsflöde, metodik och verktyg hos Infineon i Tyskland.

En intressant detalj är att båda bolagen verkar ha ungefär samma verktyg, men att metodik och utvecklingsflöde bitvis skiljer sig.

Första produkten inom ett år
Inom ett år räknar han med att kunna presentera erbjudanden som bygger på kombinerade produkter. Man ska även ha hunnit börja utveckla nya produkter som förenar båda företagens kunnande.
Annars är Johan Tingsborg lite försiktig med att sia om framtiden. Hans framtoning är visserligen positiv, men han presenterar inte de högtflygande planer som nytillsatta vd:ar gärna målade upp för ett par år sedan.

När han får en fråga om sina visioner för verksamheten tänker han efter en stund. Sedan svarar han att han vill bygga på företagets styrkor inom rf-kompetens och att "ambitionen är att se till att kunder inom wireless får bra helhetslösningar som kombinerar hårdvara och programvara".

Var är ni om fem år då?

- Den var svår, säger han eftertänksamt.

Finns ni kvar?

- Det är ingen tvekan om att det här är en långsiktig satsning av Infineon, annars skulle företaget aldrig gå in i ett så krävande integrationsarbete, säger han med eftertryck.

I Infineons köp ingick Ericssons rf-kretsar för terminaler såväl som basstationer, effekttransistorer för slutsteg i basstationer samt kretsar, moduler och program för bluetoothtillämpningar. Övriga produkter, exempelvis linjedrivare för ADSL samt Slic-ar (Subscriber line interface circuits), passar enligt Johan Tingsborg också bra in i Infineons produktportfölj.

En väsentlig del i det pågående integrationsarbetet är att bestämma framtidsplaner - roadmaps - för de olika produkterna. Särskilt viktigt är det inom överlappande områden som bluetooth. Infineon har varit framgångsrikt på bluetoothkretsar, medan Ericssons styrka var moduler och program.

- Kundernas önskemål styr. Infineon har vissa kunder på området, Mic hade andra. Nu tar vi reda på vad kunderna vill ha.

Fabrik för liten för framtiden
Även om det är för tidigt att uttala sig om planerna för enskilda produkter, så är en sak klar. Om ett eller två år ska de inte längre tillverkas i Kista; produktionen ska flyttas till Infineons egna fabriker.

- Mics fabb är för liten för att kunna ge konkurrenskraftiga priser. Det är den enda och helt avgörande orsaken till flytten. Halvledarproduktion är en oerhört storlekskänslig verksamhet.

Man har ännu inte bestämt huruvida Ericssons produkter ska överföras till Infineons processer, med allt vad det innebär av omklassificering och verifiering, eller om det är Ericssons processer som ska flyttas till en ny fabrik.

- Det rör sig sannolikt om båda alternativen. Det är ingen trivial uppgift, men min bedömning är att vi har säkra och bra vägar för att flytta produktionen.
I köpet ingick större delen av produktionsutrustningen, och det är Infineon som numera driver produktionen. Produktionspersonalen tillhör dock nybildade Ericsson Micro Components.

Ett av Infineons argument för köpet var att man under Infineons flagg lättare skulle kunna bredda kundunderlaget för Mics produkter. Hittills har de främst gått till Ericsson och Sony Ericsson även om även Nokia och Siemens funnits med på kundlistan.

- Ambitionen är givetvis att Ericsson, Nokia och Siemens ska vara stora kunder även framöver, säger han.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)