Hur standardiseringsorganet Jedec fick nys om Svedberglaboratoriets metod för att testa kretsar är oklart. Testerna för att mäta känslighet mot rymdstrålning blev dock standard i fjol. Uppsalaforskarna märkte det hedersamma erkännandet först ett år senare.
Resultaten presenterades på en internationell konferens 1998, och en artikel publicerades i dokumentationen från konferensen. Sedan måste någon ha plockat upp artikeln och lämnat in den till den amerikanska standardiseringsorganisationen Jedec.
- Jag gissade på att det var en viss kärnfysiker på IBM eller någon i hans närhet, men han nekar, säger Jan Blomgren som forskar vid The Svedberglaboratoriet, TSL.
Säkert är i alla fall att Jedec etablerade standarden JESD89 i augusti i fjol. Uppsalaforskarnas mätmetod är en av tre godkända metoder för att testa hur känsliga kiselkretsar är för mjuka fel, alltså fel som beror på att neutroner eller alfapartiklar felaktigt omvandlar en 1:a till en 0:a eller tvärt om. Labbet toppar dessutom listan över anläggningar utanför USA som klarar att utföra testerna.
På Svedberglaboratoriet hade man inte en aning om det inträffade förrän nu i höst när ett danskt företag tog kontakt.
- Då var det klackarna i taket här! Gissa om vi tänker använda oss av det här i vår marknadsföring mot elektroniktillverkarna, säger Jan Blomgren.
Han hoppas på ett kraftigt inflöde av nya kunder och på ett ökat intresse för sin forskning. Sedan några år tillbaka kommer minneskretsar från ett antal japanska elektronikjättar till anläggningen för att testas. Det är kretsar från Hitachi, Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba, NEC samt Elpida. I mars 2003 kommer exempelvis representanter från Hitachi till Uppsala för att skjuta neutroner på 64 Mbit SRAM i 0,13 och 0,15 um-processer.
Andra exempel på kunder är British Aerospace, DERA (britternas motsvarighet till FOI) samt Saab Avionics. Redan nu är kunderna så pass många att den nuvarande anläggningen inte räcker till. Nästa år startar därför en omfattande ombyggnad som ska stå klar julen 2003.
- Vi får 300 gånger högre kapacitet, och kan ta emot fler kunder samtidigt som vår egen grundforskning blir effektivare, säger Jan Blomgren.
Charlotta von Schultz