JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmen som blåser liv i 3G-telefonerna

Inköp av programvara spar tusentals utvecklingstimmar

PROGRAMKOMPONENTER Mobiltillverkarna skriver inte sin egen programvara.Operativsystem, kommunikationsstackar och andra program säljs på en marknad som innehåller flera framgångsrika svenska och nordiska företag.
- Svensk programvara har ett gott anseende. Vi bygger proffsiga system, öppna så gott som det går. Och vi klarar supporten, säger Göran E Larsson, vd för programleverantören Effnet.

Det som motiverar marknaden är komplexiteten i programvaran.

- Man vill inte bli expert på grafikalgoritmer bara för att man ska bygga ett mätinstrument med en display, säger Magnus Unemyr, produktchef för bluetoothprodukter på IAR.

Elektronikföretagen inriktar sig därför på att bli experter i sina egna nischer och köper in färdiga programkomponenter för det som ligger utanför.

Grafik till LCD-skärmar är ett exempel på en programkomponent. Konstruktören köper C-kod som sköter ritandet av linjer och menyer.

Andra klassiska komponenter är databaser och kommunikationsprotokoll.

3G-nätet och de avancerade mobiltelefonerna ställer nya krav på avancerad programvara. Bland annat Bluetooth, video och det nya internetprotokollet ipv6 - allt ska in i små batteridrivna mobiltelefoner.

Det första programkomponentvalet är realtidsoperativsystemet (rtos). Svenska OSE Systems rtos OSE sitter i ungefär hundra miljoner mobiltelefoner.

Med OSE följer flera komponenter på köpet, eller som tillval.

Ingår i operativsystemet

- Det är mjukvara så allt är möjligt, men det är enklast om man väljer vårt filsystem och vår laddare, säger Eva Skoglund, produktchef på rtos-leverantören OSE Systems.

OSE har en egen tcp/ip-stack, egna drivrutiner för hårdvaran, eget filsystem och egna implementationer av protokoll som tftp, dns och dhcp.

- Men vi erbjuder en alternativ tcp/ip-stack. Från Interpeak, de ligger väl framme med ipv6, säger Eva Skoglund.

- Det finns en del indiska företag med ipv6 -stack, men de är i första hand konsulter och använder ipv6-stacken som inkörsport, säger Johan Fornaeus.

Interpeak har en speciell relation till OSE Systems. Innan Johan Fornaeus blev Interpeaks vd, startade han det som blev OSE Systems, och skrev den första versionen av operativsystemet OSE.

Men Interpeak är också partner till OS-tillverkaren Green Hills Software. Partnerskap är en inkörsport till kunder för programleverantören. Rtos-
partnerlistan är den första anhalten i jakten på programkomponenter.

- Det mesta kan våra kunder få via oss. Men marknaden förändras hela tiden så vi är alltid på hugget efter nya partners, säger Magnus Nemell, marknadsansvarig på Green Hills Software i Lund.

Green Hills vill ha garantier. Om programpartnern blir uppköpt eller konkursar, kan programvaran tillfalla Green Hills, till exempel.

Partnerskap öppnar dörrar

- Och en del program har vi köpt ut, för att kunna vara säkra på att kunna fortsätta leverera, säger Magnus Nemell.

OSE Systems har flera nivåer av partnerskap. Minimikravet är att programkomponenten är porterad till plattformen. I den högsta nivån åtar sig OSE att vara global återförsäljare. Då gäller kontrakt, som garanterar kvalitet och juridiskt ansvar.

Komponenter från norr

Luleåföretaget Effnet är inte partner till någon rtos-leverantör. Det primära har istället varit att övertyga mobiloperatörerna.

Företagets produkt, ip-pakethuvudkomprimering (iphc) finns med i kravspecifikationen för 3G-näten. Och en av de viktigare säljåtgärderna har varit att åka runt bland operatörerna och "klargöra detta för dem".

- Operatörerna ska inte köpa det själv, men de ska kräva det av sina leverantörer, säger Göran E Larsson.

Som i sin tur då blir Effnets kunder.

Pakethuvudkomprimeringen måste också portas till hård- och mjukvaran som den ska implementeras i. Så tillverkarna av dessa har varit ytterligare en annan grupp att bearbeta, för att i slutänden kunna få programvaran såld.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)