Inte mindre än sex svenska företag ställde ut i egna montrar eller med egna produkter på konstruktionsmässan Date. Det torde vara nytt rekord.
Mässan Date - Design Automation and Test Europe - är Europas största renodlade mässa för elektronikkonstruktionsverktyg. I år gick den i München 4 - 6 mars. Mässan är inte så stor, bara 114 utställare och 4 500 besökare, men den är synnerligen specialiserad. |
Och det var inga dåliga saker som visades upp av svenskarna - tvärtom. I prototypkortet Haps från Hardi i Lund kan asickonstruktioner med upp till 8 miljoner grindar köras i 200 MHz - betydligt snabbare än de flesta konkurrenter och fullt tillräckligt för realtidsbehov.
- Det här kortet kan hantera vilken asickonstruktion som helst, säger Hardis vd Lars-Eric Lundgren.
Kortet kan bestyckas med upp till fyra FPGA-kretsar i Virtex II-familjen från Xilinx, beroende på behov och plånbok. I varje FPGA kan 2 miljoner asicgrindar laddas ner. Behövs mer kan två kort staplas på varandra, och specialfunktioner som IP-block, SRAM, PCI, USB, Firewire och Ethernet kan hanteras med hjälp av särskilda instickskort
- En del sådana har vi färdiga, andra kan vi ta fram på tre veckor, säger Lars-Eric Lundgren.
Alla interna signaler kan mätas, triggas och visas som vågformer, tack vare stödet för Xilinx Chipscope och Synplicitys Indentify. En finess är att hela asickoden lagras på ett krypterat minneskort, vilket ökar säkerheten. Priset anges till 11 900 dollar, vilket är lågt med tanke på funktionaliteten.
Ekvivalenstestare till lågpris
Lågt pris är också modellen för stockholmsföretaget Prover, som kom till Date med ekvivalenstestaren E-check - ett program som formellt bevisar att två olika beskrivningar av en konstruktion har samma funktion. Ekvivalenstestare är inget nytt påfund, men det bromsar inte Provers optimism.
- Visst har verktygen funnits på marknaden ett par år, men det är ganska få kunder som faktiskt skaffat några licenser. Det ger oss ett bra utgångsläge, säger affärsansvarige Mattias Lange.
- Vi vet att vår kärnteknik är bäst i världen, vårt system är lättanvänt och vi har bättre pris än konkurrenterna Synopsys och Verplex, säger Henrik Persson på Prover.
Provers mål är att det som tar en minut att syntetisera också ska ta en minut att verifiera. Enligt Lange klarar verktyget en miljon grindar utan problem. Det hanterar både VHDL och Verilog, och är enligt uppgift ensamt om att köras under Windows.
Prover försökte tidigare sälja sin kärnteknik, den så kallade bevismotorn, till andra företag i branschen. Det gick emellertid inte så bra, så strategin är numera att ta fram färdiga produkter.
Safelogic stöder standard
Även Göteborgsföretaget Safelogic jobbar med formell verifiering. På Date lanserades en ny version av verktyget Monitor för så kallad egenskapsverifiering, förr kallad modellkontroll. Nyheten nu är stöd för språket PSL, Property Specification Language, tidigare Sugar, som utsetts till standard.
Användaren beskriver sin konstruktions beteende i en rad egenskaper (properties, assertions), och verktyget tar reda på om beskrivningen uppfyller alla egenskaper. Om en egenskap inte är uppfylld pekar verktyget ut var felet sitter, i vågformsfönster och i VHDL-koden. Monitor jobbar ihop med simulatorn Modelsim från Mentor Graphics.
- Varken simulering eller formell verifiering löser hela verifieringsproblemet. Men med en kombination av verktyg för båda områdena kan man komma långt på kort tid, säger Håkan Rippe, Safelogics vd.
Verifiering var även ämnet för den fjärde svenskutvecklade produkten på mässan - Rose från ISS som visades upp i Verisitys monter. Rose, som tar hand om och förädlar alla data som kommer fram vid verifieringar, beskrevs i förra numret av Elektroniktidningen.
Såväl Safelogic som Prover hade egna montrar och båda såg ut att ha tämligen gott om besökare. Betydligt tunnare på besöksfronten var det hos Acreo, som ställde ut demonstratorn Soctrix (se Elektroniktidningen 02/10), och hos konsulten Flextronics Design (före detta Bluelabs). Båda dessa kommer säkert att ta sig en funderare på värdet av framtida mässdeltagande.
Läs även:
Systemkonstruktion får vänta på genombrott
Mer samkonstruktion hos Celoxica
ST satsar på X-arkitekturen
Inbyggt SRAM ännu tätare
Mer Armstöd
Språket PSL anammas
System för dito på kisel
Visar effekten på C-nivå
Emulatorer ner i pris
Adam Edström