JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Date borde locka fler besökare

OK, det är kris i telekombranschen, det är lågkonjunktur och det är neddragningar på forskningsprojekt mest överallt. Men att ena handens fingrar skulle räcka för att räkna de svenska besökarna på Date var ändå en överraskning.
För när det går dåligt ska man ju konstruera sig ur krisen, heter det. Satsa på att göra sina konstruktioner bättre, funktionellare, billigare, strömsnålare, mindre, buggfriare eller vad nu kunderna vill ha. Då behövs bättre konstruktionsverktyg. Och sådana finns på mässor.
Visst, vi har en kader utmärkta representanter för olika verktygsleverantörer här i Sverige. De är duktiga på att identifiera verktygsbehoven för nya projekt i industrin. Men de representerar bara sina egna fabrikat. Och det är trots allt inte EDA-leverantörerna som ska driva på utvecklingen - den uppgiften är faktiskt konstruktörernas.
Och visst, det är i dagens läge ingen lätt uppgift att motivera inför sin chef att man ska åka på en mässa i ett annat land. Flyg, hotell, traktamente och förlorad arbetstid rinner ju lätt upp till 20 000 eller 30 000 kronor.
Men den investeringen är rätt blygsam i relation till vad själva verktygen kostar. För att inte tala om hur försumbar den är i jämförelse med kostnaden för en mindre lyckad asic.
Man kan därför tycka att resan borde löna sig. Det räcker med att hitta ett verktyg som förkortar designtiden med en vecka eller två för att kunna räkna hem investeringen. Kan man eliminera en bugg eller få in sin asic i en mindre kapsel så kan man räkna hem betydligt mer. För att inte tala om vilka vinster som kan göras om man hittar något som gör att asicen fungerar på första leveransen i stället för andra eller tredje.
Sådana verktyg finns på Date. Och på dess amerikanska original, Dac, Design Automation Conference. Den går i Anaheim, Kalifornien, 2-6 juni. Åk dit.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)