Uppenbarligen har Norrköpings kommun kommit med det fetaste erbjudandet. Kommunen har erbjudit sig att bygga och äga själva fabrikslokalen med tillhörande renrum vilket beräknas kosta uppåt 40 miljoner.
- Bygget kan börja direkt efter semestrarna om det blir ett ja i miljödomstolen och Okmetic skriver på hyreskontraktet med oss, säger Björn Persson som är näringslivsdirektör på Norrköpings kommun.
Ett knappt år senare skulle företaget kunna börja flytta in tillverkningsmaskinerna som ska användas för att tillverka kiselkarbidskivor med en process som utvecklats vid Linköpings universitet sedan 1993. Processen är i princip färdig och företaget har cirka 15 anställda i Sverige. Byggs fabriken kan den siffran växa till cirka 100 personer på några års sikt.
- Okmetic kommer att hyra lokalen av oss och hyrestiden blir närmare tio år.
Även om företaget slipper bygga själva fabriksbyggnaden kommer man att få investera ett antal tiotals miljoner kronor i maskiner.
- Vi har erbjudit dem all hjälp som kan behövas för att starta fabriken. Vi kan fungera som dörröppnare till olika tjänster, säger Björn Persson.
- Jag tror också det har bidragit att det finns andra näraliggande verksamheter i kommunen och att vi ha ambitionen att etablera Norrköping som ett elektronikkluster.
Staden har drabbats av en rad nedläggningar till följd av telekomkrisen de senaste åren. Bland annat har Ericssons mobiltelefontillverkninglagts ned. Norrköpings mönsterkortsfabrik, med rötter på Ericsson, har också fått stänga.
- Jag tror att situationen på arbetsmarknaden är sådan att det går lätt kan hitta folk. Via länsarbetsnämnden finns det möjlighet att utbilda dem så att de passar Okmetic, säger Björn Persson.
Per Henricsson