JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVF monterar ner elektroniken
Forskningsinstituten IVF och Acreo hade långt gångna planer på att låta IVFs elektronikverksamhet fusionera med Acreo. Men omställningen skulle kosta 10 miljoner kronor, och de pengarna ville inte Vinnova skjuta till. Nu monterar IVF i stället ner sin elektronikverksamhet, samtidigt som Acreo får allt större svårigheter att driva sin verksamhet på det sätt man önskar.
- Det här är en katastrof. Hela vår verksamhet demonteras, säger Peter Wahlberg.

Han är chef - snart före detta - för IVFs avdelning för elektronikproduktion, och hör till de sex personer inom elektronik som nyligen blivit uppsagda. Totalt har IVF sagt upp 29 anställda.

IVFs vd Thomas Nordström har en annan uppfattning än Peter Wahlberg:

- Elektronikproduktionssidan har tidigare gått med förlust. Nu stärker vi upp den så den blir lönsam, det är det viktigaste på kort sikt, säger han.

- Ingen strategisk operativ personal försvinner. På lång sikt stärker detta vår strategi, säger han utan att vilja vidareutveckla vari denna strategi består.
Att IVF, som numera står för Industriforskning och Utveckling AB, har haft ekonomiska problem en tid är välkänt. Men neddragningen på elektronikområdet kom i ett läge då denna del ändå börjat andas morgonluft. Avdelningen hade börjat sälja tjänster till ett konsortium med ett 20-tal företag i Sverige och Norge, inom bland annat fordonselektronik och telekommunikation. Tjänsterna handlade om tillförlitlighet och producerbarhet för elektronikprodukter.

- Vi skulle fungera som en extern stabsfunktion och stå för kompetens och labb som dessa företag inte har möjlighet att bygga upp själva. Bara i labbet har vi investerat uppåt 50 miljoner kronor, säger Peter Wahlberg.

Dessutom hade IVF ett samarbete med Ericsson i Mölndal om konstruktionsstöd vid val av nya material. IVFs elektronikavdelning har också varit navet i ett antal nätverk, bland annat för EMC-frågor och för mönsterkortskvalitet.

Alla inblandade personer Elektroniktidningen talat med, undantaget vd Thomas Nordström, menar att såväl Ericssonsamarbetet som nätverken och tillförlitlighetslabbet hamnar i farozonen genom neddragningarna. Thomas Nordström säger dock motsatsen:

- Vi satsar på tillförlitlighetsområdet. Den personalen blir kvar.

Elektronikverksamheten inom IVF har inte fått något statligt stöd sedan 1998. Man har överlevt genom anslag från Nordisk Industrifond, olika Europaprojekt samt konsultuppdrag från industrin. Fram till 1998 fick man stöd från Vinnova, och före dess även från dåvarande Mekanförbundet, numera Sveriges Verkstadsindustrier, VI.

Det fanns en långt gången räddningsplan för elektronikavdelningen, som gick ut på att slå ihop verksamheten med forskningsinstitutskollegan Acreo. För detta ändamål äskade instituten 10 miljoner kronor från Vinnova, ur den pott som 75 miljoner som myndigheten anslagit för omstrukturering av hela institutssektorn. Vinnova gav dock nobben.

- Bedömningen var att en sådan sammanslagning inte skulle bidra till utvecklingen mot färre och större institut. Det var bara ett flyttande av resurser från ett ställe till ett annat, säger Göran Yström på Vinnova, sekreterare i den programkommitté som rekommenderat fördelningen av de 75 miljonerna.
Det beslutet ser nu alltså ut att innebära början till slutet för IVFs elektronikverksamhet. Men beslutet gladde inte heller Acreo.

- En sammanslagning skulle vara en bra lösning, som hade gett stora möjligheter. Men det hade också fört med sig både kostnader och risker. Och på egen hand har vi inte råd, säger Anders Josefsson, marknadschef på Acreo.

Acreos ekonomi är inte heller lysande, och den blev inte bättre av att man i samma veva fick ytterligare ett avslag från Vinnova. Acreo fick nämligen inte så mycket kompetensutvecklingsmedel som man hade önskat. Av den pott om 275 miljoner kronor som Vinnova nyligen delat ut för tiden fram till 2005 fick Acreo endast drygt 40. Det påverkar bland annat Acreo halvledarlabbverksamhet.

- Vi känner stor oro för konsekvenserna av neddragningarna i det statliga stödet till forskningen. Inte bara Acreo påverkas, utan även de företag inom nanoelektronik som är beroende av labbverksamheten, säger Anders Josefsson.

Paradoxalt nog sammanfaller neddragningarna med att VI och Metall vill öka satsningen på industriforskningsinstituten. I ett brev till näringsminister Leif Pagrotsky förelsår VI:s vd Anders Narvinger och Metalls ordförande Göran Johnsson att staten satsar 100 miljoner kronor på ett nytt storinstitut för verkstads-, elektronik- och telekomindustrin. Stommen i detta institut skulle utgöras av en sammanslagning av IVF, Acreo, Imego och sju andra industriforskningsinstitut. Näringsdepartementet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)