JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratis operativsystem öppnar dörren på Volvo
Ecos snabbare och mindre än Linux. Pressen ökar på etablerade RTOS-leverantörer

Operativsystemet Ecos är öppen källkod, precis som Linux, men svarstiderna räknas i mikrosekunder och fotavrycket i kilobyte.De svenska användarna är få, men nöjda.
Från Cygnus till Red Hat till Ecos Centric

Ecos Centric bildades när Red Hat Linux lade ner sin Ecos-verksamhet för ett år sedan, efter att 1999 ha övertagit Ecos från företaget Cygnus, som släppte Ecos 1998.

Huvudutvecklarna har följt med hela vägen.

Det finns två licenser för Ecos. Den ena liknar Linuxlicensen GPL - den är gratis och alla modifieringar av källkoden är allmän egendom.

Den andra möjligheten är att köpa ut och vidareutveckla sin egen privata version av Ecos.

- Men det är bara intressant för en mycket liten procentandel, som kanske den amerikanska militären, säger Alex Schuilenburg.

Red Hat äger koden och säljer licenserna, och köparen behöver inte gå via Ecos Centric.

Förhandlingar pågår om att skapa ett nytt ickevinstdrivande företag som övertar Red Hats del av källkoden. Utöver Ecos Centric finns ett halvdussin företag som ger support för Ecos. Dock inget i Sverige.
Linux, även i sin realtidsprofil, har svarstider som räknas i hundratals mikrosekunder med dagens hårdvara, och fotavtryck i Megabyte.

Om du har högre krav och vill använda öppen källkodfinns realtidsoperativsystemet Ecos. Ecos 2.0 släpps nu i betaversion.

- Linux kan inte garantera realtidsresponser, säger Alex Schuilenburg, vd för Ecos Centric, det brittiska företag som idag främst förvaltar Ecos.

Ecos har inte tillnärmelsevis nått samma spridning som Linux. Elektroniktidningen hittar bara ett svenskt företag som använder Ecos skarpt idag, Combitech Systems.

Just nu ersätter Combitech Systems ett kommersiellt operativsystem med Ecos i två produkter, en industritillämpning och en medicinsk. Huvudanledningen är att spara in licensavgifterna.

Fick förtroende

En redan färdig produkt är Starfrec som loggar styrkanalen i Can- och Most-bussar i testbilar.

Combitech Systems intresse började med ett examensarbete.

- Projektet fungerade bra. Det var lätt att jobba med Ecos, enkelt att konfigurera, bara att kryssa för det man ville ha, berättar Tord Andersson, systemutvecklare på Combitech Systems.

Combitech fick förtroende för Ecos och vågade använda den i en skarp produkt, en fjärrkontroll till Volvo, VPC (Volvo Personal Communicator).

Att Ecos är öppen källkod betyder att användaren kan läsa källkoden och modifiera den efter sina egna behov.

- När man är osäker på var en bugg ligger är det rätt skönt att kunna stega sig igenom källkoden och bli säker på att den är korrekt. Eller kanske rätta buggen, säger Daniel Borgentun, projektledare på Combitech Systems.

- I ett vanligt operativsystem får man skicka in en felrapport och vänta på nästa release.

Ecos bara internt

Combitech Systems betraktar Ecos som jämförbart i kvalitet och pålitlighet med kommersiella operativsystem.

- Det finns buggar, som i alla operativsystem. Men vi har inte hittat någon bugg i kärnan. Däremot några få i drivrutiner och verktyg, säger Tord Andersson.

Svenska Axis använder Ecos för internt bruk. I produkter använder företaget Linux och sitt eget realtidsoperativsystem.

- Men min uppfattning är att i funktionalitet, fotavtryck, prestanda, och så vidare, är Ecos fullt jämförbart med de kommersiella alternativen, säger Lars Viklund.

"Dålig affärsmodell"

Man kan tacka Axis för att Ecos nu stöder IPv6. Den källkoden kommer från ett kontraktsjobb som Axis köpte av Red Hat.

- Vi räknade på vad det skulle kosta själva, tog in offerter, och det här blev billigast, berättar Lars Viklund.

Ecos och Linux och annan öppen källkod stjäl kunder av etablerade RTOS.

Det största RTOS-företaget, Wind River, bedriver just nu i det närmaste en kampanj och ringer till journalister för att ge sin syn på Linux och öppen källkod i intervjuer och debattartiklar.

Varför?

- För tre år sedan handlade mina telefonsamtal om något helt annat. Då var det Java som skulle ta över inbyggnadsvärlden, säger Steve Harris, chef för Wind River i Norden.

- Idag är det öppen källkod. Om tre år är det något annat. Vi tar vårt ansvar som ledande i branschen och försöker ge en balanserad syn.

Det är bara licensen som är gratis för öppen källkod, utveckling och underhåll kostar fortfarande pengar. Det är ett av Wind Rivers argument mot gratis källkod.

- Royaltyfria operativsystem, som till exempel Nucelus, har alltid funnits. Om det hade varit en bra modell skulle den tagit över, säger Steve Harris.

På en punkt har Wind River påverkats. Det går numera att köpa möjligheten att läsa källkoden till VX Works.

- Förr vaktade vi den som kronjuvelerna. Men tillgången till källkod är en stor förklaring till efterfrågan på öppen källkod. Därför ändrade vi vår policy, säger Steve Harris.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)