JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel är starkast i halvledarsverige
Motorola tvåa och Texas Instruments trea när Elektroniktidningens undersökte läsarnas attityder till halvledarbolagen

Amerikanska halvledarföretag upplevs generellt som starkare än europeiska och asiatiska. Det gäller såväl företagens teknik som deras närvaro i Sverige.Det framgår när Elektroniktidningen undersökte attityderna till olika halvledarbolag.
"Hur långt framme tekniskt anser Du att följande halvledarföretag ligger" samt "Hur stark närvaro anser Du att följande halvledarföretag har i Sverige". Dessa frågor lät vi undersökningsföretaget B2B ställa i samband med den annons- och imageundersökning som Elektroniktidningen låter genomföra två gånger årligen.

Läsarna fick på båda frågorna ge betyg mellan 1 och 5 där 1 på första frågan betydde "föråldrad halvledarteknik" medan 5 stod för "teknikens frontlinje". På den andra frågan betydde 1 "ingen närvaro" och 5 "mycket stark närvaro". Läsarna uppmanades här att ta in faktorer som tillverkning, utveckling, säljkontor, återförsäljare, service etc.

På båda frågorna kunde de svarande också ange att de inte hade någon uppfattning.

Diagrammet visar medelvärdet av svaren. Andelen svarande som angav "ingen uppfattning" markeras med färgstyrka - ju fler som svarade så desto svagare färg har företagets flagga i figuren.

Frågorna skickades ut med brev till 250 läsare, varav 140 svarade.
För första gången har Elektroniktidningen undersökt vad läsarna har för uppfattning om halvledarföretagen. Vi ställde två frågor - hur långt framme tekniskt anser du att bolaget ligger, samt hur stark närvaro anser du att bolaget har i Sverige.

Svaren gavs i form av en siffra mellan 1 och 5, alternativt "ingen uppfattning / känner ej till företaget".

Intel, som är världens största halvledartillverkare, fick i särklass högst betyg på båda frågorna. Vilket inte är så konstigt med tanke på företagets dominans inom pc-processorer och på att omsättningen globalt är nära tre gånger större än närmsta konkurrent.

- Kul att höra! Känns som ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Lars östmarck, chef för Intels svenska verksamhet med ett sextiotal anställda.

- Två av årets lanseringar - Centrino och Manitoba - har gått mycket bra och visar hur telekom och IT konvergerar.

Motorola kom tvåa i båda kategorierna, trots att bolaget inte är lika stort som för några år sedan. För en tid sedan knoppades kraftkretsarna av i form av bolaget On Semiconductor, och Motorola bestämde sig att fokusera på telekom lagom till telekomkrisen.

- Men nu går telekom bra igen. Och bilelektronik har gått bra länge, säger Bo-Göran Eriksson på Motorolas svenska kontor.

- Vi har expanderat närvaron trots att vi känt av nedgången. Idag är vi drygt 30 personer på Nordenkontoret. Och vi fortsätter att anställa, säger han.

Teknik och närvaro följs åt

I allmänhet har företagen fått likartade betyg på både teknik- och närvarofrågorna. Undantag finns, exempelvis TSMC och ARM vars teknik bedöms som betydligt starkare än deras svenska närvaro.

För Sony och National Semiconductor blev det tvärtom - deras svenska närvaro fick högre poäng än deras tekniknivå.

Bortsett från Intel stämmer inte företagens storlek på global nivå särskilt väl överens med resultatet i denna ranking. Texas Instruments och Infineon finns visserligen med bland världens tio största halvledarföretag, men övriga med topplaceringar i undersökningen ligger utanför topp-tio-listan.

IBM, AMD, Analog Devices, Xilinx och National Semiconductor - som samtliga hamnade i topp på denna undersökning - låg förra året mellan plats 12 och 31 på analysföretaget IC Insights lista över de största halvledarföretagen.

Det höga betyget på IBMs svenska närvaro är aningen förvånande. Företaget är förvisso världens största asictillverkare, men antalet svenska asicköpare torde vara lätt räknade, och halvledare hör definitivt inte till kärnverksamheten hos IBM i Sverige.

- Vi tar in halvledarkompetens från andra länder i den mån våra kundprojekt behöver det, säger Andris Zvejnieks, informationschef på svenska IBM.

Att Samsung, Renesas, Toshiba och NEC hör till världens tio största halvledarbolag skiner inte heller igenom i denna undersökning. I Renesas fall kan det måttligt höga betyget möjligen förklaras av att företaget - sammanslagningen av Hitachis och Mitsubishis halvledarverksamheter - är relativt nytt. Och i Samsungs fall kan årets turbulens kring den svenska distributören Miko ha påverkat negativt.

Överlag har amerikanska företag klarat sig bättre i undersökningen än deras marknadsandel ger fog för. Europeiska och asiatiska företag uppfattas generellt ha såväl mindre framstående teknik som sämre svensk närvaro, jämfört med amerikanerna. Undantaget är Sony, vars svenska närvaro i halvledarbranschen uppfattas som mycket stark, trots att företagets halvledaromsättning i Sverige är i sammanhanget blygsam. Gissningsvis har mobiltelefonsamarbetet med Ericsson och Sonys starka varumärke inom konsumentelektronik påverkat siffrorna i positiv riktning.

Få känner till foundry

Kontraktstillverkning av halvledare, foundryverksamhet, verkar inte stå särskilt högt i kurs. Att de tre stora foundryföretagen - TSMC, UMC och Chartered - får låga värden på teknisk kompetens är en smula förvånande. I synnerhet som två av deras största kunder, Altera och Xilinx, får betydligt högre tekniskt betyg.

Att foundryföretagen hör till de bolag vars svenska närvaro uppfattas som svagast är mer naturligt. Chartered hamnar ett snäpp högre än konkurrenterna, vilket säkert beror på att företaget är det enda av de tre som har ett svenskt kontor.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)