Transmeta kämpar vidare inom sin nisch: strömsnålt och x86-kompatibelt. Företaget släpper nya processorer både i den gamla Crusoearkitekturen och den nya 256-bitaren Efficeon.
Transmeta släpper två Crusoemodeller, TM5700 och TM5900, med 256 respektive 512 kbyte cache. Produktionen börjar nu i januari.
Snart släpps också en referenskonstruktion, en Mini-ITX, som använder TM5900.
Transmetas processorer används bland annat i energisnåla inbyggda system. Crusoe är en 128 bitars VLIW-arkitektur men exekverar x86-kod genom att översätta den i flykten till det egna maskinspråket.
Crusoe tar mindre plats än en vanlig x86-arkitektur.
- Transmeta flyttar komplexiteten från hårdvara till mjukvara, säger Jakob Engblom, affärsutvecklare på svenska Virtutech.
Det här betyder bland annat att Crusoe får plats över till andra funktioner. Crusoe har till exempel integrerad Northbridge (brygga till minnesbussen). Alltså behövs ingen separat Northbridgekrets och kretspaketet blir mindre.
- Det här är en av Transmetas största fördelar. Intels processorer kräver fler kringkretsar för att bygga system, säger Jakob Engblom.
- Samtidigt är det inte uppenbart att detta ger bättre effektivitet än en bra implementation av x86 direkt i hårdvara. Det här är företagets problem. Att de inte kan matcha Intel på högprestandasidan. Nischen är istället tillräckliga prestanda med låg energiförbrukning, vilket är lite svårare att sälja.
Efficeon ingen revolution
Transmetas andra arkitektur, Efficeon, som lanserades i höstas, släpps i 90 nm och 2 GHz under andra halvåret i år.
- Efficeon är i princip förbättring-ar av deras tidigare teknik, ingen revolution denna gång alltså, bara evolution, säger Jakob Engblom.
Efficeon är en 256-bitars VLIW. Den kan samtidigt släppa upp till 8 stycken 32-bitars x86-instruktioner till elva beräkningsenheter. Den har integrerad Northbridge och grafikgränssnitt, AGP. Och 1 Mbyte L2 cacheminne.
Precis som i Crusoe sker dynamiskt en optimering av programkoden. Loopar rullas upp, minnesområden flyttas runt för att effektivisera cacheutnyttjandet, och gemensamma kodsnuttar identifieras för att resultat ska kunna återanvändas.
Liknande optimeringar kan göras statiskt av en kompilator, då det också finns mer tid att göra optimeringen. Så arbetar till exempel Intels serverprocessor Itanium. Under körningen finns å andra sidan mer information - man känner till variablernas värden - vilket ger fler möjligheter.
4-växlad optimering
Efficeon har fyra "växlar" i optimeringen. De högre växlarna gör mer analys och används på programkod som körs ofta. För då kan man skriva av det merarbete som optimeringen kräver.
- Du vinner mer ju fler gånger du kan återanvända samma översättning, säger Jakob Engblom.
Precis som Crusoe kan Efficeon kontinuerligt anpassa spänning och frekvens efter behov.
Efficeon stöder dessutom dynamisk anpassning av Vt, gränsen mellan den spänning som tolkas som en logisk nolla och etta. Detta ger enligt Transmeta möjlighet att dramatiskt minska läckströmmarna. Vt-anpassning kommer att stödjas av version 2 av programvaran Longrun.
Det finns utvecklingspaket hos Transmeta för både Efficeon och Crusoe.
Jan Tångring