JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Levande produktion på nästa elektronikmässa
Kan nordiska länder producera elektronik i framtiden? Den ödesmättade frågan ska få sitt handfasta svar på elektronikmässan Elektronik/EP i Stockholm, den 1-3 februari 2005.
Allt mer elektronikproduktion flyttas från Sverige till Östeuropa och Asien. Flytten motiveras ofta med lägre lönekostnaderna. En brännande fråga är därför vad vi kan göra för att möta konkurrensen från lågprisländerna.

- Det går att tillverka billigt i Sverige. Det gäller bara att få upp intresset och att tänka till innan man börjar konstruera, säger Lars Wallin.

Han är ansvarig för projektet "Optimal produktion" och planerar att ha en komplett produktionslina på mässgolvet, inklusive test. Förhoppningen är att få med alla produktionsaspekter från konstruktionsverktyg, komponentval, val av mönsterkort, komponentmontering och test.
Förutom att fungera som dragplåster på mässan kan man också se produktionslinan som ett debattinlägg med ett fiktivt exempel.

- Vi ska köra ett antal shower per dag där vi tillverkar ett kort i två varianter.

Det är dels ett ooptimerat kort med en hel del hålmonterade komponenter som måste handmonteras. Dels ett optimerat kort som körs i en optimerad tillverkningsprocess.

- Vi kommer att utgå från kort för industriprodukter och sedan tar vi fram ett eget kort i två varianter.
På en storbildsskärm ska publiken kunna följa produktionen och se hur lång tid de två korten tar att tillverka. På det optimerade kortet är de flesta hålmonterade komponenterna utbytta mot ytmonterade. Dessutom ska man, där det går, byta dyra komponenter mot billigare.

- Vi ska också ha med testfolket. Test är ofta något som inte finns med i konstruktionsfasen och som därför kan bli väldigt dyrt om man inte tänkt till från början.

Det optimerade kortet ska testas med boundary scan.
Allt det här låter självklart när Lars Wallin säger det. Och många kontraktstillverkare brukar trumma ut samma budskap så fort de får tillfälle.

- Men ofta sitter konstruktören på sin kammare och "geggar ihop" en konstruktion. När den sedan kommer till produktionen vill de ändra på den för att det ska bli billigare och enklare att producera. Konstruktören hävdar då att det inte går.

- Bilden är kanske lite överdriven men det blir lätt samarbetssvårigheter när man inte tar hänsyn till produktions- och testaspekterna redan från början.

Exakt hur korten ska se ut eller vilka maskiner som ska vara med är inte klart. Det är inte heller säkert att produktionen blir blyfri.

- Tillgången på komponenter är begränsad och det kostar mer.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)