JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Facket vill rädda delar av Sanmina i Sundsvall
För en dryg månad sedan stod det klart att kontraktstillverkaren Sanmina stänger sin fabrik i Sundsvall. Nu arbetar den lokala fackklubben febrilt med att försöka rädda kvar en del tillverkning.Sanmina är dock inte intresserat av att släppa ifrån sig några kunder.
Sanmina i Sundsvall tillverkar basstationer för GSM-nätet till Ericsson samt delar till företagets 3G-terminaler. Ericsson har hittills stått för 55 till 60 procent av verksamheten i fabriken. Den resterande delen står ett knappt tiotal kunder för, exempelvis Hiab, Bombardier och Danahear.

Sundsvallsfabriken har sina rötter i Essex som startade tillverkning 1989, och då tog över drygt 100 Teli-anställda från den gamla Teliverkstaden. År 2000 köptes Essex, då med 290 anställda, av amerikanska Sanmina. Året därpå fick 80 anställda gå. Därefter har personalstyrkan successivt utökats så att det idag arbetar 330 personer där, varav 60 är korttidsanställda eller inhyrda.

För knappt två år sedan stängde Sanmina sin fabrik i Motala. När Sundsvallsfabriken nu också slår igen har företaget enbart kvar elektronikproduktion i Örnsköldsvik i Sverige.
De 330 anställda på Sanmina i Sundsvall är varslade. Officiellt ska fabriken vara tömd 2 juni i år. Fast ledningens intention är att fabriken ska vara tömd redan sista april.

- Men vi ska försöka behålla en del produktion i ny regi. Det borde gå. Vi har kompetensen, viljan och gott rykte hos kunderna, säger Stefan Nilsson som är Metallklubbens ordförande.

Facket har fått 2,3 miljoner kronor av Sanmina.

Av dessa ska 400 000 kronor
gå till att kartlägga de anställdas kunskaper och få dessa på pränt. Resten - 1,9 miljoner kronor - ska gå till anställningsbetryggande åtgärder och skulle kunna vara en grundplåt i ett nytt företag.

- Vi har anlitat en konsult som tittar på möjligheterna att knyta ihop detta. Han jobbar för fullt för att se om vi kan få igång någon verksamhet.

Går att driva med vinst
Grundidén i räddningsplanen är att behålla alla kunder utom Ericsson. Ericsson är ingen alternativ framtidskund eftersom företaget dels enbart vill ha stora globala underleverantörer, dels vill styra produktionsvolymen med orimligt kort varsel.

Ytterligare ett problem med Ericsson är att företaget betalar i dollar. De senaste årens dollarras har kostat Sundsvallsfabriken många miljoner kronor.

- Vi är däremot övertygade om att det går att köra ett företag med vinst med de flesta kunder som vi har idag. Men det går inte att göra vinst med Sanmina som ägare, säger Stefan Nilsson.

Vill ha svensk ägare
Han är mycket skeptisk till det amerikanska sättet att driva verksamheten som är stelbent och hierarkiskt. Så om fackklubben lyckas rädda delar av verksamheten ska det vara tillsammans med en svensk ägare, helst med lokal förankring i Medelpad.

- Som jag ser det så har vi på oss till i början av februari för att presentera ett förslag på en framtida verksamhet för kunderna.

För Sanminas del tycks det däremot inte finnas något intresse av att rädda kvar tillverkning i Sundsvall. Istället har redan delar av verksamheten flyttats över till företagets fabrik i Jönköping. Andra delar ska inom kort ta klivet över till fabriken i Örnsköldsvik. Det mesta av produktionen kommer dock att flyttas till utlandet.

- Vart produktionen flyttas är drivet av kunderna. Vår intention är att behålla alla våra kunder och ge dem det de kräver, säger Peter Nilsson, platschef på Sanmina i Sundsvall.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)