JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bra jobbat, svenska ingenjörer!

Vi korar de bästa konstruktionerna

Artikeln som PDF, 190 kBDet är inget problem att hitta kandidater till Skaparkraft - Elektroniktidningens årliga hyllning till svenska elektronikkonstruktörer.Vi har valt ut produkter som gjort anmärkningsvärda framsteg under 2003.Skaparna tävlar i alla viktklasser. Från 3G-plattformen U100 som engagerat blandade ingenjörer för en miljard kronor. Till den ensamme uppfinnaren Hans Jacobsen, förste man i historien att få ett sms från en container.Hatten av för er läsare och konstruktörer! Tack för alla fina prylar ni ger oss!
Elias Nordling, Jan tångring

=====

Testa asicprototyp nästan i realtid

Det kostar tiotals miljoner kronor att tillverka en asic. Det är mycket pengar i sjön om den inte fungerar.

Alltså provkör man den först. Fullt bestyckad kan Haps från Hardi simulera 25 miljoner asicgrindar i 200 MHz. Jobbet utförs i Xilinx Virtex II-FPGA:er.

Hardi har sålt "ett rejält" antal sedan den började bjudas ut för sex månader sedan, bland annat till Texas Instruments som också varit med och utvecklat ett dotterkort.

- Philips är extra kul som kund eftersom företaget har en egen grupp i Holland som utvecklar prototypkort, säger vd Lars-Eric Lundgren.

o Produkt Hardi asic prototyping system (Haps). FPGA-kort som kör asic-prototyper

Företag Hardi, Lund

Grundat 1987

Antal anställda 6 plus konsulter och exjobbare

Konstruktörer Jonas Nilsson, Richard Asterland, med flera

www.hardi.se/haps

=====

"Kakmix för mobiltelefoner"

Den är mindre än konkurrenternas. Drar mindre ström. Har färre komponenter. Men fler multimediafunktioner. Så beskriver Ericsson sin U100, ett innanmäte till en 3G-telefon.

- Det är en högteknologisk kakmix på ett väl genomarbetat recept. Kunden adderar glasyr nötter, russin, för sin unika kaka, säger Björn Ekelund på EMP.

Sony Ericsson och LG Electronics är de hittills enda officiella tillverkarna av U100-nallar. Kunder finns i Europa och Asien.

Hårdvaran har tagit 500 manår att konstruera. Den består av sju hemmasnickrade asicar på sammanlagt hundra miljoner transistorer. 1 500 manår ligger i programvaran på sammanlagt 1,5 miljoner rader.

o Produkt U100. Systemlösning för UMTS-terminal

Företag Ericsson Mobile Platforms, Lund

Grundat 2001

Antal anställda 1 000

Konstruktörer Ericsson med partners

www.ericsson.com/mobileplatforms/

=====

Världens hårdaste halvledare

Diamant är ett intressant material för såväl halvledare som optik, men inte utan nackdelar. På Ångströmlaboratoriet har man lärt sig komma över flera av dessa nackdelar, och Adamantis kan göra detaljerade strukturer i diamant, en teknik som kan få användning inom en lång rad områden.

Ett sådant område är optik. Rymdmyndigheterna Esa och Nasa tittar på en lins gjord med deras teknik. Det normalt höga brytningsindexet har förbättrats avsevärt med ett rutmönster i ytan. Även mikromekanik och halvledare går att göra i materialet.

o Produkt Diamantsubstrat. En metod för att strukturera diamant på nanonivå.

Företag Adamantis, Uppsala

Grundat September 2003

Antal anställda 2

Konstruktör Fredrik Nikolajeff, Mikael Karlsson

www.adamantis.com



=====

Växla ljus blir billigare

Phoxtals teknik bygger på KTHs forskning i optiska material. Materialen kan göra för optiken vad halvledare gör för elektroniken. Den första produkten är en add-drop-multiplexer som ryms i en enda krets.

- Jämfört med konkurrerande tekniker blir komponenten mellan tio och tusen gånger billigare, och dessutom mycket mindre, säger Fredrik Hånell, vd för Phoxtal.

Prototyper av komponenten presenterades förra året, och Phoxtal hoppas få igång volymproduktionen i år.

o Produkt Våglängdsväxel. Add-drop-multiplexer i en heloptisk krets

Företag Phoxtal, Kista

Grundat Januari 2002

Antal anställda 16 varav 4 på heltid

Konstruktör Phoxtal i samarbete med KTH

www.phoxtal.com/

=====

Mikromekanisk millimeterprecision

Imegos Motion Tracking Device är pekfingerstor, men kan ändå mäta rörelse i tre dimensioner, acceleration, rotationshastighet och riktning, allt med millimeterprecision. Nackdelarna är än så länge en komplicerad konstruktion och att den behöver kalibreras ofta, 12 sekunder klarar den att hålla mm-precisionen.

- Den blir hela tiden mindre, billigare och bättre för varje generationssteg, som kommer en gång i halvåret ungefär. Det senaste steget i oktober ökade prestandan med en faktor 3. Vi gör också två asicar som kommer att reducera antalet komponenter från 600 till 50-60, berättar Bill Brox, vd för Imego.

På sikt räknar han med att få ner priset på gyron till under tusenlappen.

o Produkt Motion Tracking Device håller reda på position, hastighet och rotation med millimeterprecision.

Företag Imego, Göteborg

Grundat 1998

Antal anställda 50 varav 7-12 arbetar med gyrot

Konstruktör Gert Andersson (innovatör), David Storek (projektledare)

www.imego.se

=====

Bättre än Cisco

När Transmode lanserade sin transponder i standardformat i somras fick de självaste nätverksjätten Cisco att reagera. Företaget deklarerade kategoriskt att det INTE tänkte stödja Transmodes transponder i sin utrustning.

- Det är ytterst ovanligt att så stora bolag reagerar när vi småföretag gör något, vanligare är att de ignorerar det, berättar Dirk Lutz, informationschef på Transmode.

En orsak till Ciscos häftiga reaktion kan vara att Transmodes transponder är så uppenbart mycket bättre än Ciscos egen. Den största fördelen är att CWDM-länken omfattas av Transmodes övervakningssystem hela vägen fram till routern eller växeln. Den sista biten mellan växeln och WDM-koncentratorn hamnar oftast utanför all administration.

o Produkt Pluggable CWDM Transponder kopplas direkt till en växel/router och omvandlar utsignalen till en CWDM-frekvens.

Företag Transmode, Stockholm

Grundat 2000

Antal anställda 40 plus några konsulter

Konstruktör Johan Sandell (idé), Gunnar Forsberg (realisering)

www.transmode.se

=====

Lyssna med benet

Benledningsteknik har funnits länge. Genom att skapa vibrationer i skallbenet kan man återge ljud utan en hörsnäcka i örat. Oiido bygger på forskning på Chalmers, där man med magnetisk upphängning av vibratorn åstadkommit en bättre benledare som även går att använda som mikrofon. Hörsnäckan finns som prototyp i dag, mikrofonen kommer senare i år.

Oiido tänker sig militär, polis och brandkår som potentiella kunder. Yrken där headset kan vara ett hinder när man behöver ha full kontroll på omgivningen, även med hörseln. Benledningsmikrofonen gör det också möjligt att befinna sig i en väldigt bullrig miljö utan att någonting annat än talet går in i mikrofonen.

o Produkt Headset med benledning. Förbättrad benledningsteknik ger headset med nya möjligheter

Företag Oiido, Göteborg

Grundat Slutet av 2003

Antal anställda 4 plus 2 docenter på Chalmers

Konstruktör Bo Håkansson

www.oiido.com

=====

28 portar Gbit Ethernet

Switchcore börjar bli en veteran bland svenska startup-företag, och även om de ännu inte går med vinst är de uppe i 50 kunder och fler och fler konstruktioner. Med deras nya växelkrets visar de också att de fortfarande är bäst, kretsen är först med att kunna hantera 28 portar Gigabit Ethernet. Utmärkande är också det avancerade stödet för IP version 6 och MPLS, två allt viktigare nätverksstandarder.

o Produkt Xpeedium2. Andra generationen av Switchcores växelkretsar

Företag Switchcore, Lund

Grundat 1997

Antal anställda 85

Konstruktör Switchcore

www.switchcore.se

=====

Världens minsta nätverkskamera

Axis har byggt nätverkskameror sedan 1996. Den nya minstingen väger 177 gram, drar 2 watt och är så billig - 2 200 kronor på Dustin - att den kan erbjudas även entusiastiska hemmaanvändare som vill vakta hund eller hem över webben utan att behöva ha en dator brummande.

Axis 205 levererar 30 Jpeg-komprimerade bilder per sekund i VGA-upplösning, samtidigt som den servar 20 surfare - för den har förstås inbyggd webbserver.

o Produkt Axis 205. Kamera med nätverkskort

Företag Axis Communications, Lund

Grundat 1984

Antal anställda 300

Konstruktör Axis utvecklingsavdelning

www.axis.com/promotion/


=====

"Kom och töm mig"

När återvinningsstationen behöver tömmas skickar den ett sms. Konstruktionen består av en optisk sensor, en GSM-modul, en styrprocessor och en litiumcell som räcker för tio års drift.

Svensk Kartongåtervinning var på jakt efter en billig lösning. På två veckor tog enmansföretagaren Hans Jacobsen fram en prototyp. Idag är 1 500-2 000 patenterade nivåvakter i drift.

En framtida utveckling skulle kunna vara att utrusta enheten med andra sensorer för annan övervakning.

o Produkt Nivåvakt med SMS-indikator

Företag Jacobsen Innovation (JIAB), Täby

Grundat 1990

Antal anställda 5

Konstruktör Hans Jacobsen

=====

Ett säkrare Internet för apparater

De inbyggda systemen tänker koppla upp sig på Internet. De vill ha egna adresser. Och säker kommunikation.

Lösningen är den nya versionen av Internetprotokollet, IPv6. Interpeak har implementerat den i programvaran IPNET.

Den ska användas främst i routrar och radiobasstationer, men även i militärflygplan - amerikanska försvaret satsar nämligen på IPv6.

Ett femtiotal företag har nappat.

- En del av dem skulle kunnat utveckla programvaran själv, men det hade blivit mångdubbelt dyrare, säger Johan Fornaeus, en av grundarna.

o Produkt IPNET Dual IPv4/IPv6 stack. Programvara för säker internetkommunikation

Företag Interpeak, Stockholm

Grundat 2000

Antal anställda 14

Konstruktör Lennart Bång, Kenneth Jonsson, med flera

www.interpeak.se



=====

Två timmar på två minuter

Ett metallmönster som med dagens metoder tar två timmar att etsa, kan Replisaurus Technologies tillverka på två minuter med en maskin istället för sex. Kostnaden för ett metallager halveras.

Mikromönster i metall finns i de flesta typer av kretsar. I dag ritas mönstret på varje enskilt substrat. Replisaurus teknik, Electro Chemical Pattern Replication (ECPR), ritar mönstret en enda gång på en masterelektrod. Sedan kopieras det till substraten.

ECPR testas tillsammans med bland annat Ericsson.

o Produkt ECPR-replikering tillverkar mikromönster i metall

Företag Replisaurus Technologies, Kista

Grundat 2002

Antal anställda 4

Konstruktörer Patrik Möller, Peter Wiwen-Nilsson och Mikael Fredenberg

www.replisaurus.com

=====

Naturkraft på burk

Intel, LGE, Lucent, Philips, Duracell och ytterligare 300 företag använder Femlab för att utveckla sina produkter.

Femlab använder partiella differentialekvationer för att simulera fysik. Möjligheten att kombinera olika naturkrafter är Femlabs styrka, det kallas multifysik. 100 manår ligger i programvaran.

Det finns gott om elektroniktillämpningar, exempelvis använder KTH programpaketet för att utveckla bipolärtransistorer.

Femlab var tidigare en del av högnivåspråket Matlab. Men i version 3 har Comsol skapat generella programbibliotek i C och Java och höjt prestanda mellan 3 och 30 gånger för olika funktioner.

o Produkt Femlab 3.0. Fysiksimulator

Företag Comsol, Stockholm

Grundat 1986

Antal anställda 90

Konstruktör Lars Langemyr med flera

www.comsol.com

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)