JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Idel DSP:er i Ericsson nya 3G-basstation

Ericsson följer nu de mindre tillverkarnas exempel och implementerar basbandsbearbetningen i basstationerna för 3G-nät i vanliga signalprocessorer. Det är Analog Devices som får äran att leverera till världens största tillverkare av basstationer för wcdma-standarden.
Under två år har Ericsson utvärderat olika arkitekturförslag som ska höja kapaciteten för att förmedla telefonsamtal och datatrafik genom basstationer för wcdma-nät.

Signalprocessorn Tigersharc från Analog Devices tog hem ordern i konkurrens med jättar som Texas Instruments, Motorola, IBM och Agere, och med nya utmanare med rekonfigurerbara kretsar, som Picochip.
Dussintals arkitekturer fanns med i tävlingen från början.

- Ganska snabbt snävades alternativen ner till 2-3 stycken, berättar Gerd Melder, affärsutvecklingschef på Analog Devices.

Tigersharcprocessorn i Ericssons basstation är en standardkomponent. Det betyder att den är billig. Tigersharc används i avancerade ljudsystem.

Lillebror Sharc finns kanske i din hemmabio.

På Ericssons basbandskort sitter idag både signalprocessorer, minneskretsar och specialutvecklade asicar. I den nya lösningen tar Tigersharcprocessorerna hand om alla basbandsberäkningarna

Processorn har 24 Mbit inbyggt DRAM och en 256-bitars intern minnesbuss med en bandbredd på upp till 10 Gbyte/s. Och den har tillräckliga prestanda för både den så kallade "chip rate"-bearbetningen och symbolbearbetningen.

Med inga andra beräkningskomponenter än en homogen uppsättning DSP:er, blir basstationen en ren mjukvarulösning. Det betyder att hårdvaran kan bytas ut med bara små ändringar i programvaran. Och omvänt, att det går att stödja nya standarder genom rena programvaruuppdateringar.

Gerd Melder har exempel på bådadera. Tigersharclösningen används redan i wcdma-basstationer.

- De första kunderna började sin masstillverkning för två år sedan, berättar Gerd Melder.
Dessa migrerar nu från Tigersharc 101 till 201 utan att byta programvara.

De har också tidigare kunnat introducera stöd för den nya standarden HSDPA (som ger högre hastighet på datatrafik för att konkurrera bättre med wlan) med en ren programuppdatering.

- Medan konkurrenters kunder har varit tvungna att ge sig ut på fältet och byta asicar, säger Gerd Melder.

Men blir inte strömförbrukningen hög för en ren mjukvarulösning?

- Nej, det blir den inte. Den kan inte bli det. Den nya lösningen måste klara samma specifikationer som den gamla, annars kan man inte uppgradera basstationerna.

Analog Devices kan leverera 90 procent av programvaran för wcdma, CDMA2000, TDMA och GSM/Edge. Hur mycket av dessa bibliotek som Ericsson utnyttjar är hemligt.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)