JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skriver ut plastkretsar

Xerox säger sig ha en nästan komplett process för tillverkning av integrerade kretsar i plast. Bläckstråleskrivare utnyttjas för att trycka tre olika polymerbaserade kretskomponenter.
Forskare hos Xerox tror sig leda jakten på material som kan utnyttjas för att trycka billiga plasttransistorer. Transistorer som kan förverkliga utvecklingen av skärmar som kan rullas upp som rullgardiner.

- Vi har tagit fram de tre kritiska elementen för plasttransistorer, tre olika bläck - ett halvledande, ett ledande och ett som är dielektriskt
- och alla tre kan tryckas med hjälp av exempelvis bläckstråleskrivare, förklarar Beng Ong på Xerox forskningscenter i Toronto i Kanada.

Den verkliga utmaningen har varit att utveckla ett halvledande bläck som kan tryckas vid låg temperatur och i normal rumsluft. De flesta andra material som utvecklats av forskare på området kräver tillverkning vid hög temperatur och inert miljö.
Ongs halvledare är en polytiofen, men de halvledande och dielektriska materialen är han inte beredd att namnge ännu. En del patentfrågor måste först redas ut.

- Men vi har en mycket bra ledare, vilket är en viktig skillnad jämfört med de konkurrerande material som jag känner till. Det gör att våra plasttransistorer är snabba nog för att driva skärmar med flytande kristaller säger Beng Ong.

Flera företag tävlar om att bli först med kommersiell tillverkning av plasttransistorer. Brittiska Plastic Logic, sprunget ur Cavendish-laboratoriet i Cambridge och Philips hör till Xerox främsta konkurrenter.

Stora och rullbara skärmar förväntas bli de första tillämpningarna för tekniken. Radiofrekvensbaserad märkning är en annan framtida tillämpning, som dock kräver mer vidareutveckling.

- Skärmar och elektroniskt papper blir utan tvekan den första tillämpningen och jag tror inte att det kommer att dröja så värst länge, även om det alltid är svårt att gissa när det gäller kommersialiseringen av teknik, säger Beng Ong.

Medan Beng Ong har utvecklat bläcken, har forskare vid Xerox forskningsanläggning i Palo Alto i Kalifornien, koncentrerat sig på att ta fram en process för bläckstråleskrivare. Motorola och Dow Chemical deltar också i samarbetsprojektet, som stöds av amerikanska National Institute of Standards and Technology.

- Vi har gjort fungerande transistorer med de tre bläcken, men vi har ännu inte tryckt färdiga transistorer med bläckstråleskrivare, säger Beng Ong.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)