JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 10 Gbit/s - nu i gammal fiber
Genombrottet för Ethernet på 10 Gbit/s har låtit vänta på sig. En viktig förklaring är att de produkter som funnits på marknaden är utvecklade för singelmodfiber, vilket är ovanligt i dagens 1 Gbit/s-system. På mässan lanserade därför flera företag sändtagare med EDC, Electronic Dispersion Compensation, som gör att man kan sända 10 Gbit/s över multimodfiber upp till 300 m.
- I år kommer det att säljas runt 30 000 sändare/mottagare för singelmodfiber men jag tror att marknaden för multimod har potential att bli mycket större, det säger Michael Lawton från Agilents komponentdivision.

- Anledningen är att det finns massvis med installerad multimodfiber. Företagen vill inte byta ut den utan bara öka datahastigheten.

Prototyp att beskåda
Agilent har därför tagit fram en Ethernetmodul för multimodfiber i Xenpakformatet som klarar 10 Gbit/s. En prototyp fanns att beskåda på optomässan Ecoc och de första exemplaren ska komma i slutet av året. Formaten blir Xenpak och X2 men någon volymproduktion blir det inte förrän i slutet av nästa år.

Ethernetmodulen klarar avstånd på upp till 300 meter på så kallad FDDI fiber med 62,5 μm-kärna vilket är tillräckligt för kontorsmiljö.

- Ofta har man ett antal arbetsstationer som är kopplade till ett stamnät i fastigheten med 1 Gbit/s. Det är den typen av nät som man vill uppgradera.

Fungerar i stort sett för alla
Även Infineon och Intel lanserade liknande sändtagare för 10 Gbit/s över multimodfiber på mässan.

Problemet med multimod är att den fiber som finns installerad aldrig var tänkt att användas för så höga bithastigheter.

- Vi har fått in en massa olika sorters fiber som anses dåliga eller svåra men det ser ut att fungera för i stort sett alla. Då är smutsiga kontakter eller dåligt monterade kontakter en större felkälla.

Det finns dock en del trix att ta till för att överföringen ska fungera:

- Man kan ju tro att det bästa är att skicka in signalen i mitten av fibern men det visar sig att det är bättre om man ligger 17 μm från centrum.

- Sen har vi infört elektrisk dispersionskompensering vilket gör att produkterna inte blir dyrare.

Elektrisk dispersionskompensering, EDC, är en teknik som går ut på att en filterkrets som tar bort distorsioner sätts in på mottagarsidan, strax efter förstärkningen. Tekniken innebär ingen energiförlust eftersom signalstyrkan ändå måste justeras till önskvärd nivå, men en extra komponent kostar förstås pengar.

400-500 dollar

Michael Lawton vill inte säga exakt vad produkterna kommer att kosta:

- Det bör inte ligga på mer än 400 till 500 dollar vid introduktionen. På längre sikt, när man kan minska antalet asicar i modulen, borde priset kunna sjunka mot 100 dollar.

En standard för EDC, som går under namnet 10GBase-LRM är under arbete inom IEEE. Såväl Agilent som Infineon och Intel stödjer den blivande standarden.

- Jag hoppas att standarden kan antas under nästa år, säger Michael Lawton.

Elias Nordling, Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)