Initiativet kom från Omid Aval, Smarticwares grundare. Han tog kontakt med Infineons svenska kontor - en trappa ner i samma hus. Där tände Dan Wallin på idén, tog den vidare till München, och efter många turer blev det ett EU-projekt.
I mars 2007 ska 50 digitala provpass finnas framme med biometrisk information inlagd. Hela infrastrukturen med läsare, kommunikation och passframställning ska också vara klar då, liksom underlag för EU-parlamentets lagstiftning.
Projektkoordinatorn Detlef Houdeau på Infineon ser inga problem i att små och stora företag samarbetar på detta sätt.
- Tvärtom, vi har de bästa deltagare som tänkas kan. Sverige ligger långt framme inom biometri och Smarticware är mycket kompetent inom bland annat kryptering, säger han.
- I teorin skulle vi kanske kunna hitta alla nödvändiga förmågor här i Tyskland, men då vore det ju inget EU-projekt, konstaterar han.
Projektet drog formellt igång redan i mars. Det är inte jättestort - totalt går det loss på 5,2 miljoner euro, varav EU bidrar med 2,7 miljoner som ska delas på de sju deltagande företagen.
- Det innebär att vi får ungefär 400 000 kronor i år, vilket i princip fördubblar vårt företag säger Ulf Hägglund på Smarticware.
Projektet är uppdelat i nio delar varav Smarticware står för projektledning, test och informationsspridning. Infineon står för koordineringen gentemot EU samt för utveckling av de nödvändiga halvledarkretsarna. Siemens står för system- arkitektur, franska forskningsinstitutet CNRS står för standarder och testmetoder och slovenska Mirage ska stå för produktionen av passen.
Adam Edström