JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ingen bryr sig om högskolan

Elektronikingenjör är ingen populär karriärväg för dagens ungdomar. Söktrycket till ingenjörsutbildningar i allmänhet är lågt, och till elektronikprogrammen verkar det vara snudd på obefintligt, se artikel.

De studenter som väljer elektronik söker sig till klassiska civilingenjörsprogram på etablerade skolor som KTH och Chalmers. Nyare högskolor ratas. I Blekinge kom 180-poängsutbildningen i elektronik över huvud taget inte igång i höstas. Och bara tre personer började på Mälardalens högskolas elektronikprogram, en utbildning som ger civilingenjörsexamen. Den utbildningen läggs följaktligen ned i höst, och då försvinner också kurser i allt från tillämpad signalbehandling till system på kisel.

Utförsbacken har pågått i flera år. En tydlig illustration är antalet intagna på ingenjörshögskoleutbildningen - år 1999 började nästan 1 800 personer på elprogrammet och 1 900 på dataprogrammet. I höstas var antalet bara 463 på el, och 728 på data.

Till studenternas försvar måste sägas att valet av utbildning inte är lätt. Att kartlägga svenska elektronikutbildningar är ett jättejobb - åtminstone 19 högskolor i landet erbjuder minst treåriga - oftast femåriga - utbildningar med elektronikinnehåll. Att som presumtiv student ta reda på skillnaderna mellan dessa utbildningar och välja den som passar bäst är snudd på omöjligt.

Så småningom ska en stor andel av dessa ungdomars kunskaper tillämpas i industrin. Man skulle därför kunna tro att industrin visar intresse för utbildningarnas innehåll, form och status. Men det intresset är i sanning blekt. Mats Lindoff, teknikchef på Sony Ericsson, konstaterar iskallt att industrin enbart kan ge högskolorna en morot genom att förlägga forskning och utveckling till de ställen i världen där utbildningarna är bäst. Den inställningen verkar tyvärr ganska representativ för industrins företrädare.

Just nu står den svenska högskolan inför en rad förändringar, präglade av bland annat internationalisering, teknikutveckling och svenska studenters val. Att ingen verkar ta ansvar för elektronikutbildningarna i denna omvandlingsprocess är mycket, mycket oroande.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)