Ericssons nedläggningsbesked skapade stor upprördhet. Medierna gav stort utrymme åt de drabbade, Metallklubbens ordförande Christer Söderström som i tidningar, tv och radio sa att "vi blev helt ställda", att "fabriken är enormt lönsam" och att det är en katastrof för Nynäshamnsregionen. Kommunalrådet Ilija Beatljan "är bestört" och kräver att Ericsson tar ansvar för de nära 500 personer som mister jobbet. Att beskedet kom bara två veckor efter Ericssons rapport om tangerad rekordvinst på 28 miljarder kronor ökar upprördheten.
Ericssons förklaring är att den kommande generationen mobilbasstationer kräver mindre manuellt arbete, och att det blir mer kostnadseffektivt att koncentrera tillverkningen till bolagets andra fabriker i Kumla, Gävle och Katrineholm.
På Ericsson är man inte överraskad över de negativa reaktionerna.
- När ett sådant här besked kommer blir det alltid en chock för de berörda. Vi visste att det är speciellt tungt för Nynäshamn, säger Ericssons presschef Åse Lindskog.
Förväntade reaktioner
Lindskog säger företaget förväntade sig starka reaktioner. Men det påverkade inte Ericssons beslut.
- Sådant påverkar inte, säger hon.
Även Nynäshamnsfabrikens underleverantörer drabbas. Mikael Roots, vd på Desab som säljer produktionsutrustning, fick reda på nedläggningen via Internet samtidigt som Nynäshamn ringde för att annullera en order med anledning av nedläggningen.
- Vi fick ingen som helst förvarning. Vibrationerna var snarare tvärtom, att de skulle utöka, säger Roots.
För underleverantörernas upprördhet har Åse Lindskog ingen förståelse.
- Vi har globala leverantörer och de kommer att fortsätta leverera till andra fabriker, säger hon.
Adam Edström