JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux i säkerhetskritisk realtid
Sex års utveckling bakom certifierat verktyg från tyska Sysgo

EMBEDDED WORLD 2005 NÜRNBERG Säkerhetskritisk realtidsprogramvara och Linux på samma processor. Det är möjligt med hjälp av mikrokärnan Pike OS från tyska Sysgo.
Osek och Linux delar resurserna

Processorn startar i Pike OS som delar upp minne och enheter mellan operativsystemen vid uppstart. Operativsystemen kör som program i Pike OS.

Osek kan exempelvis få Canporten och 2 Mbyte, medan Linux tar Ethernetporten och 20 Mbyte. Processorer med minneshanteringsenhet (MMU) är en förutsättning. MMU:n hindrar det ena OS:et från att skriva i det andras minne.

Pike OS finns på Arm, x86 och Power PC. Ännu inte Mips eller SH. Men japaner gillar SH och japanska projekt ser just nu till att skapa en portering dit.
Till skillnad från mikrokärnor som Jaluna, Adeos, Embedix, Bluecat och RT Linux, är PikeOS-system förcertifierade för DO-178B och motsvarande säkerhetsstandarder. Det betyder att systemen kan användas i bilar och flygplan för säkerhetskritisk funktionalitet.

Pike OS konkurrerar med mikrokärnan Integrity PC från Green Hills Software som blandkör generella operativsystem med Green Hills realtids-OS Integrity.

Pike OS kan idag blanda Osek, Linux, Posix, realtids-Java och Ada.

Det ligger cirka 15 manår i Pike OS. Projektet startade för sex år sedan.

Används redan idag

Daimler-Chrysler fanns med som ivrig första användare och medutvecklare redan år 2000. Det projektet blev bara en prototyp. Det andra projeket används i en bil idag.

Daimler-Chrysler använde Pike OS vid utvecklingen av en radarstyrd avståndshållare. Utvecklaren satt i baksätet och arbetade från Linuxpartitionen för att trimma Osek. I den skarpa versionen av systemet är Linux bortplockad.

Teknik för att blanda operativsystem var populära på mässan. Wind River och svenska Enea visade sin teknik för att låta Linux samarbeta med realtidsoperativsystem. Tillämpningen är telekom, som inte är säkerhetskritisk.

Tenasys släppte en ny version av sina verktyg för att blanda det egna RTOS:et Intime med Windows på samma x86-processor. Tillämpningen är uppdragskritiska system, bland industrirobotar från ABB. Verktyget är nu integrerat i Microsofts programmeringsmiljö och stöder multiprocessorsystem.

General Software börjar snegla på Sverige som marknad för sina verktyg för att skräddarsy ett Bios till en x86-processor. Syftet är exempelvis övervakning av att operativsystemet fungerar som det ska.

Nokias första Communicator gick på en x86:a med ett General Software-utvecklat Bios.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)