I somras skickade Craig Barrett ett brev till samtliga 80 000 Intelanställda där han konstaterade att företagets kunder var mindre nöjda än förr, och att Intel höll på att halka efter konkurrenterna. Han krävde räfst och rättarting, och framför allt att varje anställd insåg hur konkurrensutsatt bolaget var. Brevet tog tydligen skruv, för sedan dess har betydligt färre försenade projekt rapporterats från Intel.
Nu har Barrett gått vidare. Det är i hans ögon inte bara Intel som riskerar att hamna på efterkälken. Hela USA i allmänhet, och halvledarindustrin i synnerhet, ska minsann inte tro att dess teknikförsprång varar för evigt. Det är budskapet i en uppsats som Barrett publicerat i ett nyhetsbrev från halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA.
Han konstaterar bland annat att den industrialiserade, frihandelsvänliga delen av världen idag omfattar ungefär 300 miljoner fler välutbildade människor än för tio år sedan. Och han efterlyser en återuppbyggnad av USAs utbildningssystem, en radikalt ökad federal forskningsbudget som enligt honom legat stilla i decennier, samt skattelättnader för forskning och utveckling. Därtill vill han ha skattesubventioner till halvledarindustrin eftersom det idag kostar "en miljard dollar mer att driva en fabb i USA än i Asien".
Craig Barrett får uppbackning av SIAs ordförande Steve Appleton, tillika vd för Micron. Tillsammans ska dessa herrar i veckan agera lobbyister i Washington, bland annat i en paneldebatt titulerad "Amerikas tekniska ledarskap är i fara".
Adam Edström