Det beror inte bara på att han är minister, han har dessutom doktorerat i halvledarteknik på Stanford och jobbat länge på Samsung, bland annat som chef för halvledardivisionen och nu senast för elektronikdivisionen.
- För två år sedan fick jag ett telefonsamtal från vår president som frågade mig om jag ville bli minister.
Så kom det sig att han bytte sida även om han inte vill kalla sig politiker.
- Sydkorea ska bli hela världens testbädd för internettillämpningar. Fram till 2010 ska vi investera 60 miljarder dollar i fast bredband som ger 50 till 100 Mbit/s till hushållen. Vi ska också starta provsändningar med digital-tv till mobiltelefoner och med Wibro i år.
Wibro är en koreansk standard för trådlösa datanät som klarar farter upp till 60 km i timmen, en hastighet som ska räcka för många pendlare som åker kommunalt.
ISSCC är inte den första konferensen där jag hör Sydkorea utnämnas till världens testbädd för Internet. Här i USA verkar det närmast ses som en självklarhet. Jag hör det på halvledartillverkarnas underleverantörskonferens ISS i början på januari. Det är också ett av budskapen från Aart de Geus, Synopsys färgstarke chef, på konstruktionskonferensen DesignCon.
Åter till millennieskiftet. Jag minns hur stolta alla svenskar var att Newsweek uppmärksammade Sverige. Jag kommer ihåg alla stora telekom- och halvledarföretag som öppnade "labb" i Stockholm för att inte missa tåget, det var ju i Stockholm man måste vara.
Men så småningom kröp det fram att artikeln om Stockholm bara toppade den europeiska upplagan av Newsweek. Och så gick luften ur IT-bubblan och glansen falnade.
Även i Korea upplevde man en IT-bubbla av liknande mått, men där har man uppenbarligen inte sett det som slutet för Internet som tillväxtmotor. För ett drygt år sedan drog man igång ett program kallat 8-3-9 som ska ge 250 000 nya jobb fram till år 2007. Samtidigt ska omsättningen i IT-industrin i det närmaste fördubblas.
Optimismen och tron på Internet som tillväxtmotor känns igen från millennieskiftet och uppenbarligen har den sydkoreanska satsningen lyckats imponera på omvärlden, precis som Sverige för fem år sedan.
I Sverige är optimismen borta, operatörerna skyndar långsamt med utbyggnaden av både fast och trådlöst bredband. Digital-tv i mobilen lär vi få vänta på liksom HDTV i vardagsrummet. Trots det tror jag att vi skulle kunna ge koreanerna en match, i stort sett alla har en mobiltelefon och många hushåll har dessutom bredband hemma, även om det inte räcker för videoöverföring.
Men för att lyckas krävs det nog att Carl-Henric Svanberg släpper rodret på Ericsson och får ta över näringsdepartementet från Thomas Östros och Ulrica Messing.
Per Henricsson