Det är Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten (KBM) och skydds- och säkerhetsmyndigheterna som gör upphandlingen. Användare blir kommunala räddningstjänster, ambulanssjukvården, kustbevakningen, tullverket, försvarsmakten, kriminalvården och krisledningsorganisationerna hos kommuner, landsting och länsstyrelser. Men KBM vill att regeringen ska ge andra användare - som elbolag - möjlighet att nyttja Rakel. Då skulle kostnaden per användare, som idag anses bli väldigt hög, pressas ner.
Det var år 2003 regering och riksdag beslutade om ett nationellt blåljusnät, efter 10 års utredande. Men upphandlingen avgjordes inte förrän i januari, i regeringsrätten.
Systemet ska byggas i sju etapper, där de första tre ska täcka kärnkraftslänen och de tre storstadslänen, två tredjedelar av Sveriges befolkning, inom tre år.
Första beställningen på stämma
Vid årets bolagsstämma fick Saab Contracting, som samordnar Rakelkonsortiet, sin första Rakelbeställning från KBM, på 30 miljoner kronor - av totala 2,3 miljarder. Det gällde radioplanering, testbäddar, projektledning och annat för första etappen, Skåne, Blekinge och Kalmar län, som ska stå klar vid årsskiftet 2005/2006.
Etapp 2, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Södermanland, Gävleborg och Västmanland ska tas i drift i slutet av 2006. och etapp 3, Halland och Västra Götaland ska tas i drift i mitten av 2007.
Saab har också fått en avsiktsförklaring gällande beställningar på varor och tjänster för ytterligare 40 miljoner kronor, på hårdvara som basstationer och antenner.
Erika Ingvald