JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ANNONS: Raspberry Pi finns nu med i TME:s produktkatalog
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Ta del av producentens hela utbud av moduler, tillbehör och kringutrustning.

 

Mer information om originalprodukter från Raspberry Pi:

Raspberry Pi är en producent som har gjort enkortsdatorer världskända och bidragit till utvecklingen av elektroniska moduler för utbildnings- och hobbysektorn. Företagets produkter lämpar sig även bra för industrin och andra branscher.

Raspberry Pi-datorer behöver ingen presentation. Den brittiska leverantören är numera välkänd runtom i världen. Dess produkter används inom utbildning av ungdomar, utgör grundkomponenter i flera professionella anordningar och fundamentet för otaliga privata hobby- och studentprojekt. Det är därför med ännu större glädje vi kan meddela att Raspberry Pi-produkter nu finns med i TME:s katalog, vilket innebär att våra kunder får tillgång till producentens nyaste lösningar.

Det ska noteras att Raspberry Pis produktutbud sträcker sig långt utöver de klassiska datorer som företaget oftast förknippas med. RPis produktkatalog omfattar även en rad speciallösningar, kringutrustning, tillbehör och andra tilläggsprodukter.
 

raspberry_pi

Raspberry Pi-datorn har utformats för amatörer och för professionell användning från Internet of Things till multimedia, robotteknik och drivenheter i industrimaskiner.

Raspberry Pi-datorer

Leverantörens flaggprodukter är förstås Raspberry Pi-enkortsdatorer. Numera kan man köpa deras 5:e generation. Det är dock även äldre modeller som, tack vare sina stora möjligheter fortfarande är populära.

https://www.youtube.com/watch?v=yul4gq_LrOI                    

Raspberry Pi moderkort är utrustade med USB-, HDMI- och Ethernet (RJ45)-portar, slot för SD-kort som fungerar som hårddisk, DSI- och CSI-uttag (i enlighet med MIPI-specifikationen) avsedda för att ansluta display och kamera samt ett karaktäristiskt multifunktionell GPIO-kontakt. Den sistnämnda möjliggör åtkomst till ingångs- och utgångslinjen samt användning av serieportar SPI eller I2C och en försörjningslinje med en spänning på 3,3 V DC. Datorn har dessutom ett inbyggt system för WiFi- och Bluetoothkomunikation.

Datorn strömförsörjs via en USB-kontakt (numera C-variant, tidigare micro-variant). Det finns även möjlighet att använda vissa GPIO pins (2 och 4) eller standarden Power-over-Ethernet ( utbyggnadselement som är avsedda för detta beskrivs nedan).

SC0563

Processorn i Raspberry Pi 5-modeller är ett dubbelkärnigt Broadcom BCM2712 system med 64-bitar som bygger på Arm Cortex-A76-arkitektur och har  en hastighet på 2,4 GHz. Datorn har dessutom ett huvudminne på 8 GB RAM och grafikprocessor (GPU VideoCore 7) som är kompatibel med OpenGL och Vulkan-teknologierna. 5:e generationer innehåller följande uppdateringar: 

  • uttag avsett för att ansluta utbyggnadselement med en PCIe-buss (för detta syfte behövs en adapter som finns att köpa hos TME);
  • strömbrytarkrets med knapp (hittills har RPi-datorer startats direkt efter att strömtillförseln slagits på);
  • RTC-klocksystem placerat på PCB.

Projektet Raspberry Pi 400

Raspberry Pi 400 datorn introducerades på marknaden strax efter 4:e generationens kort (som utgör en av datorns komponenter). Dess format påminner om 70- och 80-talets klassiska datorer (s.k. "micro") där moderkortet var i samma modul som tangentbordet. RPi 400 är det mest praktiska formatet av RPi 4-datorn. Förutom huvudmodulen integrerad med tangentbordet, innehåller uppsättningen en mus, ett kort med förinstallerat system och en lättläst användarmanual med flera bilder. Det är bara att koppla på en HDMI-skärm och så är du klar. Detta format är särskilt intressant för yngre användare och amatörer. Datorns utvecklingsmöjligheter är inte begränsade i och med att huvudmodulen säkerställer tillgång till standardgränssnitt (t.ex. USB-portar) och har även ett slot som möjliggör GPIO-anslutningar.

SC0793

En komplett uppsättning innehåller en utförlig och detaljerad användarmanual.

https://www.youtube.com/watch?v=ZSvHJ97d8n8                    

Kompakta Raspberry Pi Zero-modeller

Raspberry Pi Zero är en familj av lite "begränsade" modeller som kännetecknas av små storlekar och låg energiförbrukning. Trots att Zero-versionen är betydligt blygsammare än leverantörens nyare produkter, kan de användas för riktigt imponerande projektsom t.ex. ett multimediumcenter, en mobil spelkonsol eller en drivenhet till en komplicerad robot vars rörelser baseras på en analys av bilder som registreras med en kamera ansluten till moderkortet. En av fördelarna med RPi Zero är att den kan användas länge med batteriström och lämpar sig därmed utmärkt för mobila apparater, fjärrsensorer och små IoT-anordningar. Trots sin storlek är kortet försett med en HDMI-anslutning, en USB-port, SD-kortsslot, CSI-uttag samt en inbyggd modul för trådlös kommunikation (varianten Zero W).

 

Formatet Compute Module

Trots sin ringa storlek kan Raspberry Pi-datorer visa sig för stora för vissa projekt. Flera av dem behöver full processorprestanda och RPi Zeros möjligheter är begränsade. I vissa fall är placeringen av USB-portar eller HDMI-anslutningar inte optimal och det finns inget behov av ett RJ45-uttag. För att kunna utforma anordningar i ännu fler format och samtidigt bibehålla fördelarna med plattformen har producenten, sedan ett par generationer, erbjudit miniversioner av sina datorer som kallas för Compute Module. De är utrustade med alla viktiga komponenter som finns i ett moderkort (samma processor, huvudminne, system för trådlös kommunikation som tillval), men har inga extra element (som uttag eller filter). De är däremot försedda med en anslutning med hög densitet som används för att placera modulen i avsedd lrets. Dessa anslutningar ger betydligt större möjligheter än ett vanligt GPIO och ger en praktiskt taget obegränsad tillgång till processorns funktioner

SC0326

Utbyggnadskort

Fram till den 4:e generationen utfördes Rpi-datorer i CM-format som kort med samma dimensioner som SODIMM-minnet. Det räckte med en standardanslutning som används vid t.ex. tillverkning av bärbara datorer. De nyaste modulvarianterna har andra proportioner och utgångar med SMD-anslutningar av typen kort-kort (100 kontakter x 2 anslutningar), vilket bidrar till att kretsen har en ännu lägre profil efter montage.

I TME:s utbud finns ett speciellt utvecklingskort RPI CM4IO avsett för prototypframställning med hjälp av Compute Module. Denna plattform innehåller ett strömförsörjningssystem, en RTC-klocka, kontakter för standardanslutningar (HDMI, USB, GPIO, CSI, DSI) och även ett uttag för PCIe-kort.

 

Plattformen Raspberry Pi Pico

Parametrar hos Raspberry Pi-datorer påminner om vissa stationära eller bärbara datorer. I mycket enkla projekt där det inte finns något behov av att utnyttja den fulla prestandan hos Raspberry Pi eller inte ens video- eller audioutgångar, är en enkortsdator sällan ett optimalt alternativ för kretsar som använder mikrokontrollers, t.ex. för Arduino-kort.

Det är just därför Raspberry Pi har utformat sin egen mikrokontroller. Den betecknas som RP2040 och bygger på Cortex M0+ arkitekturen. Dessa enheter är inneslutna i QFN56 höljen, har ett huvudminne på 264 kB och kompatibla med externa programminnen med en kapacitet upp till 16 MB. I integrerad kringutrustning ingår kontroller till seriebussar (UART), SPI, I2C och USB, ADC-omvandlare och 16 oberoende PWM-generatorer

RPI-PICO

RPi Pico-moduler

SC0914-7

RP2040 mikrokontrollers

SC0889

Debugger RPi Pico

RP2040-systemet kan med fördel användas som central drivenhet oavsett projekt. Den bästa implementeringsmetoden är dock plattformen som tagits fram av leverantören, dvs. modulen Raspberry Pi Pico. Detta lilla (51x21 mm) kort har i sin krets alla nödvändiga komponenter (2 MB minne, spänningsstabilisatorer, Micro USB-uttag osv.) och är försett med upp till 26 GPIO-anslutningar. Det är kompatibelt med spänning från 1,8 V till 5,5 V DC.

En av de största fördelarna med RPi Pico är att den är lätt att använda. Efter att ha kopplats till datorn kommer kortet att "presentera sig" som bärbart USB-minne. Det räcker med att ladda upp en fil med ett program skrivet på MicroPython och så är man klar.

 

Utbyggnadselement som ansluts till GPIO

En stor fördel med Raspberry Pi-datorer är att det finns en rad olika utbyggnadskort som ökar anordningens funktionalitet. Dessa kort placeras på moderkortet med hjälp av en GPIO-anslutning, distanser och fyra infästningshål. De flesta kort av denna typ har en genomgående anslutning som ger användaren bekväm åtkomst till ingångs- och utgångskontakter. Då GPIO-systemet förblir oförändrat, är korten oftast kompatibla med de flesta RPi-modeller.

 

 

 

 

Tuner DVB-T/T2

Användning av RPi som en digital tv-mottagare öppnar upp vägen till flera intressanta projekt, t.ex. att bygga en automatiserad inspelningsanordning eller en skanner som detekterar testsändningar. En tuner ger även större möjligheter när det gäller stationära eller mobila multimediecentra.

 

Utbildningssats

Denna komponent ger åtkomst till flera brytare, sensorer och manöverdon som kan användas för att lära sig något nytt om hur programmet interagerar med elektroniska komponenter. Kretsen innehåller bl.a. miljösensorer, färg-ljusstyrkesensor, LED-matris och styrpinne.

 

DA7212-kort

Ett kort som är lika stort som ett RPi Zero försett med en ingångs- och utgångssystem som stöds av buss I2S. Utformat för elektroniker, radioamatörer som jobbar med kommunikationsprojekt, IoT, *smart home*, modifiering av hushållsapparater osv.

 

PCM5122-kort

Ett ljudkort med en analog utgång till RCA-uttag och en separat hörlursförstärkare och en 3,5 mm jackkontakt. Behöver inte lödas och strömförsörjs direkt via GPIO.

 

PCM5242-kort

En extra konstruktion som påminner om den ovannämnda men bygger på ett PCM5242-system av högre klass. Säkerställer fantastisk ljudkvalitet med rätt förhållande mellan brus och signal. Avsett för musik- och HiFi-projekt.

 

TAS5756M-kort

Ljudutbyggnad med inbyggd stereoförstärkare med en effekt på 35 W/kanal. Med detta kort kan RPi utgöra basen för att bygga en egen hushållsapparat, bilradioapparat eller något annat multimedieprojekt.

 

LEGO®-drivenhet

Ett kort försett med RP2040-system. Möjliggör kommunikation med elektroniska och elektriska LEGO®-komponenter av den nyaste typen (4 kontakter med 6 pins). Möjlighet till programmering på högre (Python på en dator) eller lägre (MicroPython på en mikrokontroller) nivå. Ersätter LEGO® Hub och kan styra robotar gjorda av klossar. Behöver en extern strömkälla.

 

PoE-modul

Kompatibel med 4 I 3B+-modeller, används för att strömförsörja datorn via nätkabeln i standarden Power-over-Ethernet. Ger en maximal effekt på 20 W, full kabelisolering, har en integrerad fläkt som kyler ner processorn, vilket gör det möjligt att bygga kompakta IoT-anordningar.

 

PCIe-adapter

RPi-modeller av 5:e generationen är utrustade med adaptrar för PCIe-bussar, vilket innebär att datorn är kompatibel med kort utformade för stationära datorer. Denna sedan länge efterlängtade funktionalitet ger även möjlighet att ansluta en SSD-disk i M.2-format till RPi, vilket inte bara resulterar i snabbare dataöverföring och systemarbete utan även gör det enklare att bygga sådana projekt som nätverksenheter och servrar. M.2 HAT gör det även möjligt att permanent ansluta en sådan disk till datorn.

I tabellen ovan presenteras komponenter som tillverkas av Raspberry Pi. Vi får tillägga här att det är flera andra producenter som finns med i TME:s katalog som också erbjuder sådana utbyggnader.

 

Originaltillbehör

I och med att Raspberry Pi har varit så pass populärt har det utformats en rad olika tillbehör som är anpassade till dessa enkortsdatorer. En stor del av tilläggsprodukter och kringutrustning tillverkas dock av själva producenten och finns med på TME.

Exempel på nödvändiga artiklar är aggregat och höljen. De förstnämnda tillverkas i enlighet med en detaljerad specifikation och säkerställer därmed problemfri datorfunktion även vid hög belastning. Höljen däremot kännetecknas av flera praktiska lösningar – förutom att skydda PCB och komponenter, säkerställer de även åtkomst till USB-, Ethernet- och HDMI-portar och andra kontakter på moderkortet, däribland GPIO-anslutningar. Konstruktionen möjliggör ofta nedkylning av CPU och RAM och är försedd med slots för byte av SD-kort och tejp som ansluter datorn till en skärm eller en kamera. 

SC0880

Skärm

SC0753

SC0442

Datormöss och tangentbord

Raspberry Pi erbjuder även typisk kringutrustning som t.ex. datormöss eller tangentbord i samma färger som andra produkter. Man får inte heller missa Raspberry Pi Touch Display, dvs. en 7 tums pekskärm. Denna modul använder en DSI-kontakt, strömförsörjs från en GPIO-port. Dess ram är försedd med hål för infästning av skärmen och dator-PCB för att göra det lättare att bygga integrerade anordningar.

Kameror och objektiv

Förutom DSI-uttaget är moderkortet hos Raspberry Pi-datorer även försett med en CPI-kontakt (Camera Serial Interface) i MIPI-standard. Detta möjliggör snabb kommunikation med kameramoduler för olika ändamålmed minimal processorbelastning och anslutning med hjälp av en platt och flexibel kabel. Raspberry Pis sortiment av kompatibla kameror omfattar flera olika format: från mycket kompakta modeller anpassade till små robotprojekt och andra hobbyprojekt till mycket mer avancerade: med en upplösning på upp till 11,9 Mpx; med en fullformatsslutare (som registrerar mycket snabba rörelser); som använder registreringsmatriser infrarött ljus (mörkerseende); försedda med vidvinkelslinser (t.ex. 120°). Det finns även möjlighet att köpa objektiv med utmärkta optiska parametrar för vissa moduler.

SC0715

Kameror

SC0123

Objektiv

Övrig kringutrustning

Avslutningsvis får vi nämna att Raspberry Pis produktkatalog omfattar flera mindre, men lika viktiga tillbehör som ofta visar sig vara oumbärliga vid olika projekt eller normal datoranvändning.

 

 

 

 

Signal- och USB-kablar

Producentens kablar möjliggör strömförsörjning av dator (USB micro och C format) samt användning av dess portar (i USB 3.0 standard) och säkerställer full ström- och överföringsprestanda.

 

HDMI-kablar och adaptrar

Nyare och mindre versioner av RPi använder miniversioner av HDMI-uttag, varför det behövs specialkablar för att ansluta dem. Producenten erbjuder både versioner i full storlek (med en längd upp till 2 m) och kortare kablar som fungerar som adaptrar.

 

USB-och HDMI-adaptrar

Miniadaptrar mellan kontakter av olika format från samma familj som kan reducera antalet kablar och använda äldre kablar med nyare modeller av Raspberry Pis kort.

 

Aktiv radiator

Aktiv kylning av processor och minne rekommenderas vid långvarig processorbelastning och är nödvändig vid  *overclocking* och *overvoltage* av komponenter. En rätt utformad radiator med en liten fläkt kan kyla ned och i mindre utsträckning påverka datorns mått.

 

Fläkt

En annan typ av radiator-fläktsats, avsedd för originalhöljen från tillverkaren som kyler ned processorn även då den är helt täckt med höljet.

 

Antenner

Eftersom antennkabeln behöver en koncentrisk anslutning, är datorutgångar i formatet Compute module försedda med ett separat U-FL-uttag för anslutning av WiFi-antenn. Denna uppsättning kan användas för att ansluta en valfri strålare försedd med en SMA-kontakt.

 

Batteri

I motsats till äldre generationer, är RPi 5 försedd med en realtidsklocka (RTC) installerad på moderkortet. Det kontaktförsedda (Panasonic ML-2020) säkerställer att komponenten kan användas även utan strömtillförsel.

Texten är framtagen av Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o (länk till original).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)