JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sånger för ensamma halvledare
Image
Pete Dunn
Det skrivs på tok för få låtar för mikroelektronikkonstruktörer. Det tycker i varje fall journalisten och PR-konsulten Pete Dunn, som i två decennier försökt ändra på den saken.
Egentligen är det konstigt hur lite musik som ägnas elektroniken. Dagens samhälle är fyllt av elektronikfyllda ting som mobiltelefoner, datorer och Internet. Men i rockpoeternas och trubadurernas alster dominerar alltjämt tonårskärlek, dans och andra parningslekar.

Mycket närmare ingenjörskonsten än en och annan hyllning till motorcykeln, bilen och gitarren blir det sällan. Snarare är det så att musiker får ge draghjälp åt elektroniken (som i den långt ifrån officiella Britney Spears-sajten ”Britney Spears guide to Semiconductor Physics”, se http://britneyspears.ac).

Visst finns undantag. Redan år 1979 inledde Irländska Boomtown Rats till exempel tonårsprotesthiten ”I don’t like Mondays” med textraden ”The silicon chip inside her head gets switched to overload”. Och en rad låtar har förvisso handlat om telefoner och telefonsamtal. Men då har fokus så gott som alltid legat på innehållet i samtalet, inte på själva tekniken. Gruppen E.M.M.As landsplåga ”SMS med varandra – bara du ingen annan” som förpestade landets badstränder och uteserveringar för några somrar sedan är väl ett tydligt exempel.

Så man kan gott säga att amerikanen Pete Dunn verkat i uppförsbacke. Denne musiker (han spelar gitarr, trummor och bas), före detta teknikjournalist och numera PR-konsult har i drygt två decennier ägnat sig åt sann kisellyrik. På det egna musikförlaget Submicron Media har han gett ut såväl cd som rockvideor och texter. Produktionen inskränker sig visserligen till ett tiotal låtar, vilket kan vara ett av skälen till att berömmelsen hittills inte nått utanför en snävt integrerad krets. Men proselyterna är desto mer hängivna.

”Vi skrattade tills vi grät” citeras en anonym japansk halvledarchef på Dunns hemsida.

D
et är dit, till Dunns sajt Silicon Songs, som de rättrogna vallfärdar. Där kan man hämta hem både mp3-slingor och texter till Dunns samlade verk. Storsäljaren är ”Gigabit DRAM” från 1998, en slowfox-hyllning till gigabitminnet:

How big is a gigabit? Take a look at your thumb
How big is a gigabit? Take a look at the nail on your thumb
About one inch square says the SIA
A billion bits, a billion bits on a chip

How big is a gigabit? One billion 24 million ones and zeroes.
How big is a gigabit? A one or a zero for everyone in China (roughly)
Or about 15 minutes of CD-quality music
A billion bits, a billion bits on a chip

Den första sången skrev Pete redan 1983. Sedan dess har produktionen på en låt vartannat år. Med titlar som ”They call me Mr X” om röntgenlitografi, ”Semiconductor Drummer” om halvledarindustrins upp- och nedgångar, ”Clean Room Love”, ”Asic Puppy” och ”Phase Shift Boogie” är det inte konstigt att specialiserade ingenjörer och labbtekniker jorden runt fått upp ögonen för honom. (Och det är inte heller konstigt att mängden fans bland icke-elektroniksinnade är försumbar.)

Hans senaste alster är en hyllning till Intels grundare Gordon Moore. Låten skrevs 2005, till 40-årsdagen av föredraget där Moore presenterade det som sedan kallades Moores lag:

Meet Dr. Gordon Moore, one of the famous Traitorous Eight
They started Intel – but before that,
Moore wrote a paper
About the increasing number of transistors
on chips
One transistor (shrunk) turned into two
Two transistors (shrunk) turned into four
Eight, 16, 32, 64 – it’s going to keep going
Said Gordon Moore
That’s Moore’s Law

Man kan riktigt höra hur det svänger, eller hur? Om inte, gå till www.petedunn.net och ladda ner låten själv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)