Likväl vill vi inte ge avkall på komforten vi byggt upp i hemmen. Nej, allt ska med på semestern också. Fast i hopfällbart skick. Livet blir som en schweizerkniv, med hopfällbara stolar och bord där vi dricker ur hopfällbara muggar och intar maten med en Spork (den lättdiskade och lättstuvade kombinationen av sked, kniv och gaffel - spoon, knife and fork). För närtransporten ska vi ha med hopfällbar cykel typ Brompton för sommarsemestern och dito sparkstötting för vintern. Eventuella grävbehov sköts förstås med en hopfällbar spade.
Elgitarr, nu till lägerelden
Till sången runt lägerelden har vi hittills fått nöja oss med akustisk gitarr, eller ukulele om packningen inte tillåtit mer. Ack så antikverat. I sommar kommer svenska lägereldssång att ackompanjeras elektriskt. För nu finns även elgitarren i hopfällbar form.
Idén kläcktes av Fredrik Johansson, en inbiten gitarrist som tröttnat på att hans yrke som internationell pilot lade hinder ivägen för hobbyn. Att frakta med sig en stor, tung och otymplig elplanka jorden runt gick helt enkelt inte för sig.
Nu, en rejäl aluminiumbult och tio år senare, finns tack vare innovatören Leif Rehnström i Skellefteå den utvikbara elgitarren framme. De två har patenterat tekniken och startat en firma - De Villain Guitar Company - som ska stå för produktionen.
Skapelsen har med tydligt skabrösa undertoner döpts till Centerfold. Den introducerades på en musikmässa i Frankfurt för några månader sedan och där donerades också det första exemplaret till Jennie Asplund, gitarrist i Sahara Hotnights.
De flesta som Johansson och Rehnström pratade med sade förstås att tanken var omöjlig. Elgitarrer ska helt enkelt inte gå att fälla ihop, och om de går att fälla ihop så ska det inte gå att spela på dem, i varje fall inte så att det låter bra. Men enligt uppgift är Centerfold ett riktigt trevligt instrument. Vid hopfällningen rullas strängarna in, för att rullas ut igen vid uppfällning och då vara snudd på lika välstämda som innan. Hopvikt mäter den bara 59 cm, och är då mycket lättare att transportera än något som är 96 cm långt. Själva hopvikningen kräver inte tillnärmelsevis lika mycket spatial begåvning som exempelvis ett notställ.
Siktar på 1 000 exemplar om året
Huruvida denna helsvenska innovation blir en kommersiell framgång återstår att se. Men enligt tidningen Uppfinnaren & Konstruktören så tog de 2 000 foldrarna firman tryckt upp till mässan i Frankfurt slut väldigt fort. De Villain räknar med att handproducera 300 gitarrer i år, för att öka årstakten till 1 000 på lite sikt.
Nu återstår bara frågan hur det ska gå med förstärkaren, och dess strömförsörjning. Och, som vanligt när det gäller elgitarrer, vad grannarna ska säga. Vid lägerelden, på campingplatserna och i småbåtshamnarna.