JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Guds ord i lurarna

Image
Jobs bok
Både Bibeln och Koranen finns som ljudbok på Ipod och på cd. Koranen kan till och med bli uppläst i mobiltelefonen, med rätt sura för ett givet bönetillfälle. Efter att ha provats i Sverige och Danmark ska nu telekoranen lanseras i Mellanöstern.
Att nå högre makter på telefon har inte alltid varit så lätt. Popgruppen Manhattan Transfer bön på 1970-talet – Operator, give me Jesus on the line – blev visserligen landsplåga, men om nu Gud hörde låten så svarade han inte. I varje fall inte över telefon.

Inom islam har man dock kommit lite längre på den vägen. Åtminstone i Sverige och Danmark. Inför Ramadan – när annars? – lanserades här världens första telekorantjänst. För 30 kronor i månaden – halva priset under Ramadan och gratis då hos Tele2 – kan användaren inte bara få lämpliga suror upplästa. Han eller hon kan också bli uppringd när det är tid för bönestund, och få lämpliga skärmbilder och ringsignaler. Plus få en vägbeskrivning till närmsta moské. Tjänsten finns hos alla de stora mobiloperatörerna – Telia, Tele2, Telenor och Tre.
Image
Ger sura i lurar

– Lanseringen har gått väldigt bra. Vi hade 7500 streamstarter hos Tele2 under första veckan. Och hos Tre i Danmark hade vi 4000 unika besökare, säger Björn Touqan, vd för företaget My Quran i Stockholm som utvecklat tjänsten.

Profeten Muhammed uppmanade enligt legenden sina lärjungar att enbart recitera Koranen med vacker röst och ett tilltalande melodiskt tonfall. Det har förstås My Quran tagit ad notam. Uppläsningarna är gjorda av godkända muslimska recitatörer, och givetvis på arabiska. Något annat språk räknas inte i islamsk religionsutövning. Arabiskan kan förvisso vara ett hinder för den som inte behärskar det språket, men enligt Björn Touquan är det problemet snart löst.

– Vi är mycket nära att få rättigheter för en engelsk tolkning. Andra språk, även svenska, är också på gång, säger han.

Saudiarabien och Kuwait nästa mål
My Quran ser Sverige mest som en testmarknad. Och när de stora muslimskt dominerade marknaderna ska erövras är förstås det arabiska språkets monopol snarare en tillgång i sammanhanget.

– Målet är förstås att etablera tjänsten i Mellanöstern. Vi räknar med att lansera där under första kvartalet nästa år. Men vi ville prova i Sverige och Danmark först, för att räta ut eventuella buggar och få respons från användarna, säger han.

Någon motsvarande tjänst för andra trosinriktningar finns veterligen inte. Den kristet eller judiskt troende får organisera behovet av upplästa heliga texter på egen hand. Hjälpmedel för detta råder det ingen brist på – såväl Gamla som Nya testamentet finns som ljud-cd, och den som vill ha Bibeln i sin Ipod behöver inte vända sig till Pirate Bay, utan kan införskaffa färdigladdade Ipod Nano från svenska Voxbiblia. Med Bibel 2000 inläst av Stina Ekblad och andra kända skådespelare.

Motsvarande på engelska finns förstås i USA, där bibelfyllda Ipodar marknadsförs som ”Jobs bok”. Onekligen lite fyndigt.

Koranen tar 400 Mbyte, Bibeln 1,8 Gbyte
Givetvis finns också Koranen som mp3-version. Och även här verkar muslimerna ha det aningen enklare än de kristna. Koranen upptar nämligen bara runt 400 Mbyte, medan Bibeln kräver 1,8 Gbyte. Vilket bara ger 200 Mbyte i Ipod Nano till annat för den kristne, medan muslimen kan få in åtta gånger mer övrigt.

Detta övriga utrymme kan exempelvis fyllas av podcasts, eller Godcasts som somliga kyrkor kallar dem. På Google behöver man inte leta länge för att hitta mängder av erbjudanden om prenumerationer på predikningar från olika kristna inriktningar, främst från USA. Enligt New York Times finns flera samfund där prenumerantskaran går över 10 000.

Någon muslimsk podcast hittades dock inte, vilket kan ha att göra med undertecknads kunskapslucka i det arabiska språket. Men å andra sidan är den muslimska skriften ju numera inte längre bort än närmaste 3G-nät.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)