Digital Sweden:
Fler företag kan delta i europeiska forskningsprogram
Smartare elektroniksystems programkonferens går av stapeln den 12 september i Stockholm. Årets program kommer att få en internationell prägel då konferensen gästas av EU-programmet ECSEL:s vd Bert De Colvenaer och Smartare Elektroniksystems systerorganisationer i andra europeiska länder.
Målsättningen är att skapa nätverken som gör att ännu fler svenska företag kan ta steget ut på den internationella banan och engagera sig i samverkansprojekt.
Att Sverige är en stark elektroniknation syns inom ECSEL – Electronic Components and Systems for European Leadership – där i genomsnitt vart fjärde projekt har svenska deltagare. ”Även om det kan låta mycket med vart fjärde projekt så rör det sig totalt om 30-talet aktörer vilket utgör knappt en procent av våra svenska företag. Vi vill hjälpa fler att ta steget ut på den internationella marknaden” säger Magnus Svensson som är Programchef för Smartare elektroniksystem. Biträdande Programchef Thorbjörn Ebefors håller med men tillägger att många tror att ECSEL är till för de stora internationella företagen. ”Det är en bild som delvis stämmer men faktum kvarstår att två tredjedelar av våra svenska deltagare är små och medelstora företag”.
Pär Erik Martinsson och Michael Salter arbetar inom Digital Sweden som är en samverkansorganisation mellan flera olika strategiska innovationsprogram inom IT, elektronik och automation och som verkar för ökad internationalisering.
– Digital Sweden fungerar lite som en brygga mellan Smartare elektroniksystem och ECSEL, förklarar Michael som till vardags finns på Rise Acreo i Kista. Han flaggar också för möjligheter för internationell forskning inom Euripides. ”Euripides är ett industridrivet kluster inom Eureka programmet som fokuserar på smart systemintegration från komponent till system inom flera sektorer som transport, energi, industri, och aerospace. Det är ett nätverk som har haft över 470 europeiska organisationer inblandad från 25 länder” som speciellt passar små och medelstora företag.
Sedan 2014 då ECSEL startade har ungefär en halv miljard kronor investerats i svensk innovation men det finns trots det utrymme för ytterligare expansion. Lite tillspetsat kan man säga att vissa år så förbrukas nätt och jämt den svenska budgeten trots att beviljandegraden oftast är 30–40 procent vilket är högt med europeiska mått. Vi vill därför att fler elektronikföretag får upp ögonen för möjligheten till internationalisering. Eftersom konkurrensen är relativt låg är förutsättningarna ganska goda att lyckas.
Pär Erik Martinsson
Manager Digital Sweden
digitalsweden.eu