Regeringens IT-proposition innebär startskottet för Svenska Kraftnäts utbyggnad av ett nationellt fibernät som når cirka 250 kommuner utanför Stockholmsområdet.
I praktiken innebär det att Telia för första gången får konkurrens om trafiken till varenda kommun i landet.- Till de små kommunerna blir det minst 24 fibrer. Det räcker för den egna driften och för att fem till sex andra operatörer ska kunna få var sitt fiberpar till varje kommun, säger Christer Olsson på Svenska Kraftnät.
Så hög kapacitet som Svenska Kraftnät nu planerar att bygga ut till de mindre kommunerna har de aldrig haft. Telia har visserligen ett nationellt fibernät som når alla kommuner men detta nät har enligt uppgift som minst bara sex fibrer och Telia har hittills inte hyrt ut svart fiber till varje kommun som Svenska Kraftnät nu planerar att göra. Svart fiber innebär att kunden hyr själva fibern men får installera egen utrusning för att skicka och ta emot data.
Till de stora kommunerna dras fiberkabel med upp till 216 fibrer.
För telekunderna är fördelarna uppenbara. Tidigare har lokala stadsnät landet runt inte kunnat hyra kapacitet till Stockholm för access till det globala Internet, GIX-noden. Varken Telia eller någon annan nätoperatör har hyrt ut svart fiber som ger den billigaste kapaciteten.
- Genom att hyra svart fiber och införa egen transmissionsutrustning förtrafik mellan Sandviken och Stockholm så sänker vi priset för Internetaccess med 60 procent jämfört med det pris vi betalar idag till Sonera och Telenordia, säger Stefan Hedin, kommunalråd i Sandvikens kommun.
Tjuvstartar i vårSandviken och en rad andra kommuner i södra norrland kommer redan i vår att få hyra ett eget fiberpar till Stockholm av Svenska Kraftnät. Företaget har sedan ett antal år tillbaka ett fibernät med begränsad kapacitet där den största kunden är Tele 2.
Med så stora besparingar i sikte för stadsnäten är det inte konstigt att Telia nu är beredd att ompröva sin gamla prisstrategi.
Ytterst handlar detta om dramatiska prissänkningar och de fördelar telekunderna kan nå när priset sänks så mycket som 80-90 procent.
Regeringens IT-proposition driver på utbyggnaden till fler kommuner, och driver ner priset, i en större omfattning än de etablerade nätoperatörerna själva gjort.
- Vi kommer att konkurrera med Svenska Kraftnät. Vi får agera på ett annat sätt än hittills, säger Lars-Gunnar Johansson i affärsområdesledningen för Carrier och Nät hos Telia AB.
Telia kan utnyttja sitt befintliga fibernät och uppgradera det med våglängdsmultiplexering och en sådan uppgradering kanske innebär att Telia kan priskonkurrera med Svenska Kraftnät och erbjuda mycket hög kapacitet, säger Johansson.
- För varje sträcka där det finns fler aktörer fram till en kommun så kommer priset att sjunka tack vare priskonkurrensen, säger Lars-Gunnar Johansson.
Erika Ingvald
Göte Andersson
Miljarder till bredbandRiksdagen väntas i juni anta IT-propositionen och då får Svenska Kraftnät i uppdrag att dra svart fiber till alla kommunhuvudorter till sommaren år 2002. I centralorterna i kommunerna bor ungefär 5,3 av landets 9 miljoner invånare. Det kommer att kosta 2,5 miljarder kronor.
I propositionen föreslår regeringen att staten ska bidra med 2,625 miljarder till regionnäten, från kommunhuvudorter till kommunernas mindre orter. Staten skall stödja utbyggnad av accessnätet i glesbygden med 3,2 miljarder kronor. Från orter fram till en punkt 100 meter från fastigheter. Staten räknar även med att de lokala stadsnäten kommer att investera för att nå ut till mindre orter och glesbygd i den egna kommunen.
Erika Ingvald
Göte Andersson