Svenska Viking Telecom som startats av tre Chalmersingenjörer satsar nu på export till Storbritannien. Företaget har utvecklat en rad telefonprodukter för hushållsmarknaden och för småföretagare.
Det lilla företaget Viking Telecom siktar nu på snabb expansion med nya egenutvecklade småföretagsväxlar och säljstödssystem. Företaget har nu lanserat nya produkter i Storbritannien och siktar på småföretagsmarknaden inom EU. Sverige svarar idag för cirka 80 procent av försäljningen.
Företagets omsättning var 21 miljoner senaste verksamhetsåret.
- Vi siktar på att nå cirka 60 miljoner kronor 1999, säger Göran Nordlund, elektronikingenjör och en av företagets tre delägare. Företaget fick nyligen också pengar från EUs Fuse-program för att utveckla en egen asic. (Se Elektroniktidningen 1996:19 s 6.)
Avancerade linjedelare
Huvudprodukten idag är så kallade linjedelare. En linjedelare ansluts till ett telefonjack och till linjedelaren ansluts sedan några telefoner och en telefax.
De tre nya produkterna är dock mer avancerade. Viking Penti Line klarar fem anslutna utrustningar och ger stöd även för samtal mellan anknytningarna. Viking CallDirector klarar att styra inkommande trafik till önskad utrustning i företag eller hushåll.
Viking Caro Line är avsedd för säljstöd. Utrustningen känner av det uppringande telefonnumret. Programvara i persondatorn utnyttjar denna information, samkör med databas i PCn och presenterar uppgifterna på bildskärmen hos den som tar emot samtalet. CaroLine består av en liten ask, stor som ett cigarrettpaket anslutet till PCns parallellport. Samt programvara som arbetar under Windows.
Terminaladapter för ISDN
Viking Telecom har också utvecklat en analog terminaladapter för ISDN-nätet. Den säljs uteslutande av Telia och används för att ansluta analoga telefoner, faxar och annan analog utrustning till en ISDN-förbindelse. Viking är dessutom distributör av ISDN-kort tillverkade i Tyskland.
Viking Telecom ligger i Askim utanför Göteborg och ägs av tre elektronikingenjörer från Chalmers. Företaget har 13 anställda varav upp till sex arbetar med konstruktion. På företaget konstrueras både maskinvara och programvara. Tillverkningen sker i Kina och Sydostasien.
- Det är för dyrt att producera i EU. Billig produktion i Kina är viktigt för att vi skall kunna konkurrera, säger Göran Nordlund.