JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hemnät kan bli lika stort som mobiltelefoni

Nu tar telekomindustrin upp striden med Microsoft, Cisco, IBM och hemelektronikindustrin om hemnäten.

Ericsson och en rad andra tunga telekomföretag planerar inom kort lansera en ny global industristandard för hemnät - en ny och mycket viktig marknad som på sikt är värd många tusen miljarder kronor.



Möjligheten att ansluta utrustning i hemmen till datanät ser nu ut att bli nästa stora område där telekomindustrin tar upp kampen med data- och hemelektronikleverantörerna.

Målet för telekomindustrin är att etablera en standardiserad nätarkitektur som täcker alla områden; hur hemnäten skall byggas och hur de skall anslutas till det globala IP-nätet. Datajätten Suns nya signaleringsstandard Jini skall enligt planerna få en central roll. Tack vare Jini kan telefonen, pc:n, inbrottslarmet, elmätaren, temperaturgivaren och oljepannan automatiskt identifiera sig med hemnätet och därmed tala om när de är anslutna.

Det kommande utspelet innebär att telekomindustrin försöker etablera en dominerande global standard för hushållsmarknaden. Målgruppen är i första hand de cirka 660 miljoner hushållen i OECD-länderna.

- Ericsson planerar visa sitt nya system för hemnät vid Cebitmässan i vår. Ericsson har prototypsystem framme och prov med tekniken pågår, säger Malte Lilliestråle, ansvarig för strategisk affärsplanering för det nya området.

I den nya telekomalliansen finns telekomleverantörer som Ericsson, teleoperatörer och andra företag. Exakt vilka företag som deltar vill Ericsson ännu inte avslöja. Men man räknar med att telekomgruppen etablerar sin nya industristandard på marknaden under 1999.



Tre grupper vill sätta standard


Vilken industristandard som sedan når dominans på världsmarknaden återstår att se. Under de senaste månaderna har den amerikanska IT-industrin, framför allt då industriallianser ledda av Cisco och Microsoft, lanserat sina förslag till industristandarder för hemnäten. IBM var ännu tidigare och redovisade sin standard under förra året.

I december 1998 lanserade dessutom även hemelektronikindustrin, dominerad av företag från Japan och Europa, sin nya hemnätsstandard.

Att de olika industrigrupperna konkurrerar med olika standarder är naturligt. Det finns inte någon enda standardiseringsorganisation som ansvarar för hemnätstandarder. Det innebär att i de flesta industriländerna handlar det enbart om IT-industrins förmåga att sälja sitt system till hushåll och fastighetsägare.

Den underliggande drivkraften är självklart den att alla hushåll får alltmer intelligent elektronisk utrustning av alla slag. För det enskilda hushållet blir det helt enkelt billigt och rationellt att koppla samman flera pc, de kan använda samma skrivare eller ett gemensamt Internetabonnemang. Samma DVD-spelare eller cd-spelare kan anslutas både till pc:n och tv:n. Energianvändningen blir effektivare när förbrukningen lättare kan styras och kontrolleras. Inbrottslarmet kan kopplas till vaktbolag för fjärrövervakning. All denna intelligenta utrustning kan knytas samman med nya billiga lokala nät, via befintliga elkablar, nya radionät eller kabelnät.

Det är ingen tvekan om att IT-industrin är övertygad om framtidsvisionen. De senaste åren har alltfler branschanalyser pekat åt samma håll. Den logiska slutsatsen är därför att etablera globala industristandarder. Därmed kan den nya tekniken massproduceras och bli billig.



Operatörerna har initiativet


Grundbulten i telekomgruppens strategi är att det är nätoperatörerna som skall ta initiativet för att skapa hemnäten och etablera en öppen konkurrensutsatt marknad för elektroniska tjänster. Telekomgruppen räknar med att telefonbolag, kabel-tv-bolag, Internetoperatörer och elbolag är intresserade.

Hjärtat i de nya hemnäten är en lokal server-router. Denna hemserver skall klara flera olika signalnät, till exempel Suns Jini och Echelons Lonworks.

Till hemservern ansluts alla slag av intelligenta utrustningar i hemmet via kabelnät eller radionät. Utgångspunkten är att inga nya kablar skall dras i fastigheterna. Befintliga kablar eller nya radionät skall klara kommunikationen.

Hemservern är ansluten till ett publikt IP-nät hos en nätoperatör. Servern kan vara fast uppkopplad eller ha uppringd förbindelse i någon form. En möjlig utveckling är att hemservern blir fast ansluten via ett publikt paketdatanät.

Meningen är att nätoperatören skall äga den viktiga hemservern. Nätoperatören svarar även för nätövervakning ända fram till larmsystemet eller temperaturgivaren.



Lika tillförlitligt som telenätet


Hemnätet skall vara lika tillförlitligt som telefonnätet. Det skall dessutom innehålla en brandvägg som förhindrar otillbörligt intrång. Säkerheten skall klaras med så kallade digitala signaturer.

I modellen skall nätoperatören enbart leverera en nättjänst till hushållen. Sedan är det fristående tjänsteleverantörer som får leverera tjänster av olika slag till abonnenterna. Meningen är att etablera standardiserade programgränssnitt (API) som alla tjänsteleverantörer kan använda. Sannolikt kommer Suns Javaplattform med Jinisignaleringen att användas, enligt Ericsson.

En nödvändig del i denna nätarkitektur är dessutom system för abonnentdebitering så nätoperatörer och tjänsteleverantör kan ta betalt för sina tjänster.

I telekomgruppens industristandard måste flera viktiga standarder fastställas. Gränssnitten för server-routern, både mot det publika nätet och mot det lokala hemnätet, är av central betydelse. Även gränssnitt och standarder för programvaruplattformar, säkerhet och abonnentdebitering är mycket viktiga.

För telekomindustrin har det oerhörd betydelse om en gemensam hemnätstandard av detta slag slår igenom. Ericssonfolket påpekar att den samlade världsmarknaden kan bli betydligt större än för mobiltelefoni.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)