JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ADSL-nätet ska ge tv, telefon och Internet
Telekomindustrin har nu tagit fram en ny standard för IP-baserade hemnät som ger vanliga hushåll Internetaccess, IP-telefoni och IP-tv i hela bostaden för flera personer samtidigt.Hemnätet är integrerat med telebolagens bredbandsnät. En sådan gemensam global standard har inte funnits tidigare.
Den nya standarden för hemnät baseras på en serie specifikationer utarbetade av DSL Forum. De heter TR 059, TR 094 och TR 092. Den viktiga specifikationen TR 094 publicerades 24 augusti. Se www.dslforum.org
- Vi räknar med att de stora nätoperatörerna i Europa och USA börjar lansera tjänster och produkter så att Internetaccess, IP-telefoni och IP-tv kan klaras vid samtidig trafik via hemnätet under 2005, säger Tom Starr, ordförande i DSL Forum, till Elektroniktidningen.

Hur snabbt en miljon hushåll runt om i världen verkligen har den nya tekniken i full drift vill han dock inte sia om. Det kan ta tid att i praktiken lösa en rad detaljproblem, det visar alla tidigare storskaliga lanseringar av avancerade nättjänster.

Att storskalig lansering verkligen startar under år 2005 är Tom Starr dock helt säker på. Det blir därför mycket spännande för både industrin och bredbandsabonnenterna att se vad som verkligen kommer på plats nästa år.

Högre kapacitet krävs


Tom Starr påpekar också att telefonbolagen planerar att höja kapaciteten i sina bredbandsnät till abonnenterna, upp till 30 Mbit/s ska erbjudas via kopparnäten. Produkter baserade på nya standarder som ADSL2+ och VDSL införs. Med högre kapacitet i kopparnäten klaras samtidig trafik för alla viktiga bredbandstjänster. De nya hemnäten är en nödvändig förutsättning för att hantera trafiken i abonnentens bostad.

DSL Forum har nära 200 av IT-världens tunga företag som medlemmar och organisationen domineras av telekomindustrin. Nätoperatörer som BT, Deutsche Telecom, France Telecom, SBC, Qwest och Verizon är medlemmar. Deras leverantörer som Ericsson, Nokia, Siemens, Nortel, Lucent, Microsoft, Huawei och Samsung är också medlemmar.

Ett steg på vägen

Den nya hemnätstandarden löser många viktiga problem för att få bred spridning för nya bredbandstjänster. Det är därför som nätoperatörer i hela världen efterlyst en gemensam standard, understryker Berit Svendsen, koncerndirektör för teknologi i Telenor, Norges största telefonbolag, som liksom Telia också är medlemmar i DSL Forum.

- Vi ser på detta som ett steg i rätt riktning. Det är helt nödvändigt, säger Berit Svendsen till Elektroniktidningen.

En stor del av världens bredbandsabonnenter har idag tillgång till en samlad kapacitet som är mindre än 1 Mbit/s. En mindre del har högre kapacitet och få har ett hemnät som klarar att i hela bostaden ge alla familjemedlemmar samtidig tillgång till alla önskade bredbandstjänster. Här ska den nya standarden ge en lösning, förklarar Berit Svendsen.

- Om du i dag har ADSL-uppkoppling med säg 5 Mbit. Så vill du surfa på Internet, använda IP-telefoni och titta på tv. Då tar IP-telefonin kanske 100 kbit, Internetsurfning tar allt från någon kilobit och uppåt och tv-signalen tar 4-5 Mbit. Det blir alltför mycket trafik och alla signalerna blir dåliga i dagens nät, säger Berit Svendsen.

Inte lika optimistisk

Hon tror dock att det tar upp till några år innan allt verkligen börjar fungera som förväntat. Det finns fortfarande frågetecken där Telenor inte sett svaren. Berit Svendsen är inte lika optimistisk om ett snabbt införande som Tom Starr.

- Jag tror att det är några år fram i tiden. Det är helt beroende av att konsumentindustrin, nätutrustningsleverantörerna och nätoperatörerna går in. Först ska industrin vara eniga, sedan ska det komma utrustning, och sedan ska allt fungera tillsammans, säger Berit Svendsen.

Hon påpekar att även om det nu finns en gemensam arkitektur så saknas det enligt hennes bedömning fortfarande viktiga komponenter. Det gäller bland annat inom signalering.

Även Teliasonera är positiva till den nya standarden från DSL Forum och ser det som ett initiativ för att få fram en lösning som telekomindustrin behöver.



Ingar Lindholm


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)