JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny radioaccess ger billigare bredband

Radioteknik kan ge billiga bredbandstjänster. Redan inom två år kan abonnenter få tillgång till 30 Mbit/s och samtidigt kunna skicka tillbaka data med 3 Mbit/s.

Ericsson siktar på att bli världsledande inom LMDS som tekniken kallas.



Nu siktar telekomindustrin i Europa och USA på en helt ny teknik som kan konkurrera med både ADSL och kabel-tv om snabb Internetaccess. Det handlar om radiobaserade bredbandiga paketdatanät - LMDS, local multipoint distribution service - som kan ge abonnenterna en snabb fast anslutning med upp till 20-30 Mbit/s.

Som jämförelse kan nämnas att ADSL, den trådbundna teknik som Telia ska bygga ut nästa år, ska ge 8 Mbit/s som mest. WCDMA, tredje generationens mobiltelefoni, ger som mest 2 Mbit/s.



Ericsson siktar på 30 procent


Telekomföretagen tror att marknaden för de nya LMDS-näten blir värd tiotals miljarder kronor. Standarderna håller på att tas fram, och så gott som alla tunga systemleverantörer, inklusive svenska Ericsson, är med i standardiseringsarbetet och siktar på att utveckla nya produkter.

På Telia har man byggt en prototyp och där vet man nu att tekniken fungerar. Ericsson har startat systemutveckling och planerar ha två prototypsystem framme i mars nästa år.

- Ericssons mål är att bli marknadsledande med minst 30 procent av marknaden, säger en källa i Ericsson till Elektroniktidningen.

Ericsson räknar med att återanvända en stor del av sina konstruktioner för radiolänkprodukten Mini-Link. Ericsson har idag en mycket stor del av marknaden för digitala radiolänkar och räknar med att kunna utnyttja sin kapacitet för radiolänkar för att även bli marknadsledande på LMDS-nät.

Europamarknaden kommer att bli mycket stor. Ericsson siktar bland annat på Tyskland som beslutat göra mycket omfattande frekvenstilldelning som passar för den nya typen av bredbandiga radionät.

- Vi räknar med att marknaden blir väldigt stor, värd minst några miljarder kronor per år, säger Tor Marklund i Ericssons tyska dotterbolag.



Dramatiska prissänkningar


Drivkraften för de nya radionäten är dramatiska prissänkningar för bandbredden, jämfört med konkurrerande alternativ. Svenska Telia har gjort beräkningar som indikerar mycket stora fördelar. Där menar man att de nya näten kan ge företag och hushåll alla de teletjänster de vill ha; telefoni, datakom och videotjänster.

Tekniken riktar sig dock inte till de riktigt stora företagen som redan idag har väl utbyggd infrastruktur. De viktigaste kunderna blir snarare mindre, snabbväxande företag och privatpersoner med stora behov av bandbredd.

Telia räknar med att standarder för LMDS blir klara 1999 och år 2000 kommer utbyggnaden igång i de stora industriländerna. Ericssons experter är mer återhållsamma om hur stor marknad LMDS får, men även de tror på snabbt genombrott för de nya radionäten.



Data i paket ger fast anslutning


En av de viktigaste tekniska nyheterna i de nya bredbandsnäten är den effektiva paketdatatekniken. Tack vare paketdatatekniken blir abonnenterna anslutna till Internet dygnet om, eller snarare så länge pc:n är påslagen. Därmed kan de hela tiden nås med epost eller andra tjänster.

För användaren fungerar det precis som en fast anslutning till Internet. Men dessutom kan nätoperatören ta betalt bara för de resurser som abonnenten använder. Man kan till exempel debitera varje datapaket vid IP-trafik.

Dessutom utnyttjas bara radionätet vid överföring av paket till och från abonnenten, något som ger ytterligare en fördel. Med paketdatatekniken utnyttjas de befintliga radiofrekvenserna effektivare än med traditionell kretskopplad teknik.

USA var först med LMDS i början av 90-talet men då var tanken att använda bredbandiga radionät för att erbjuda tv-tjänster och konkurrera med kabel-tv- bolagen.

LMDS är en amerikansk beteckning. I Europa används även benämningen WBA, wireless broadband access.

Även Europa har beslutat att släppa till radiofrekvenser för sådana nät. USA har därför utbyggda LMDS-nät baserade på äldre, icke standardiserad teknik.

Det som sedan hänt är att telekombranschen de senaste åren upptäckt en helt ny marknad för LMDS; interaktiva IP-nät som klarar alla slag av teletjänster. Både Europa och USA planerar nu att skapa helt nya standarder för sådana nät.

Samtidigt finns en tydlig och klar vilja att försöka samordna standardiseringen. Europas standardiseringsorganisation ETSI har startat diskussioner med amerikanska NIST som står i spetsen för det amerikanska arbetet.

USA har tilldelat LMDS frekvenser i bandet 27,5 till 28,3 GHz, totalt 800 MHz. I Europa finns nu krafter som verkar för att göra samma frekvenstilldelning som USA. Därmed skapas bättre möjligheter för en massmarknad och låga priser för produkterna.

Sedan tidigare har Europa tilldelat LMDS 2 GHz i bandet 40,5 till 42,5 GHz. Men dessa frekvenser är avsedda för distribution av videotjänster. Förhandlingar pågår om att även tillåta interaktiva tjänster i detta band.

Både Ericsson och Telia räknar med att LMDS-systemen kommer att ha två bärarprotokoll, IP via ATM och ren IP. Ericsson menar att IP via ATM är viktigt framför allt för att kunna garantera kvaliteten vid överföring av kretskopplad telefontrafik och datakom med höga kvalitetskrav.

Göte Andersson



Standardstrid om flera gränssnitt


Flera viktiga gränssnitt diskuteras nu i standardprocessen. Det första och självklara är radiogränssnittet. Där handlar det om val av modulation, bandbredd och kodning.

Det andra viktiga gränssnittet är mellan abonnentens radioenhet utomhus och det viktiga bredbandsradiomodemet inomhus. Det finns redan andra standarder för bredbandsmodem som kan användas, som Davic/DVB i Europa och Docsis i USA.

Varje LMDS-system innehåller ett antal bärvågor. Bandbredden per bärvåg kan bli mellan 3,5 MHz och 28 MHz. För varje bärvåg finns ett modulationssystem, och man diskuterar nu vilket som ska användas. De mest sannolika kallas 16QAM och QPSK.

Troligen blir LMDS ett asymmetriskt system, med 28 MHz bandbredd nedströms och 3,5 MHz uppströms. Men sannolikt kompletteras bilden av helt symmetriska system. Med QPSK klaras 9 Mbit/s via bärvåg med bandbredden 8 MHz och 22 Mbit/s via 20 MHz.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)